твоята гледна точка
Адриана Стоименова от протеста на майките – зам.-министър за хората с увреждания
Автор Vnews, добавено на 03.03.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Адриана Стоименова (крайната вдясно) бе сред основните преговарящи по новите закони за хората с увреждания с бившия социален министър Бисер Петков.

Ще отговаря за хората с увреждания, обяви

Деница Сачева

Адриана Стоименова, една от организаторките на протестите от 2018 г. на майките на деца с увреждания, е новият зам.-министър на труда и социалната политика. В понеделник тя бе назначена със заповед на премиера Бойко Борисов по предложение на министър Деница Сачева.

Адриана Стоименова е

магистър по

семейна терапия

в СУ “Климент Охридски”. Била е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет в периода от 2017 до 2019 г. До момента бе изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Адриана Стоименова има магистърска степен и от УНСС, и е специализирала застъпничество за групи в неравностойно положение в Университета на Джорджия, САЩ, интеграционното образование в Университета “Проф. Асен Златаров” – Бургас.

Тя има принос за подкрепата и засилването на многобройните кампании за обществена осведоменост, законодателни инициативи и антидискриминационни програми – най-влиятелните социални събития и кампании за хора с увреждания в България.

Тя има опит както в законотворчеството, така и над 10 години като управлаващ неправителствена организация със социална насоченост, посочи при представянето на новата заместничка социалната министърка Деница Сачева.

Стоименова първоначално бе сред организаторките на протестите на майките с палатков лагер пред Народното събрание през 2018 г. Тези протести настояваха за приемане на три нови закона – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ. Впоследствие обаче новата зам.-министърка обяви, че голяма част от организациите, които протестират се, издържат от грантове. Заради това се скара с останалите жени от инициативата.

Назначението на Стоименова идва в момент, когато майките на деца с увреждания отново излязоха на протести.

Именно политиката за инвалидите ще е ресор на Адриана Стоименова, обяви в понеделник министър Деница Сачева. Тя

ще трябва до

началото на

2021 г. да

създаде новата

държавна

агенция за хората

с увреждания

“Приетият от парламента Закон за личната помощ се изпълнява и над 30 000 души са заявили включване в програмата за асистенти по него, а за 20 708 е установено, че отговарят на условията. Всичко, което правим в момента, е да изпълняваме този закон. А протестиращите участват в работните групи на социалното министерство и с тях можем да разговаряме там”, коментира вчера Сачева.

Стоименова

има опит и в

пряката помощ

на бедни и

болни хора,

мотивираха от правителството избора на новата зам.-министърка. Легендарният художник Тошко Тенов, с тежка епилепсия и шизофрения, останал без работа и доходи, успя да намери работен пристан благодарение на нея.

Стоименова е работила много близо и с една от легендите на неправителствените организации на хората с увреждания- Елисавета Петрова. Помагала е и на Милка Петрова, бивша спортна легенда на България, седнала в инвалидна количка и бореща се с рак. Тя подкрепяше и бившия олимпиец по лека атлетика Людмил Велчев, определен за бойкотираните Летни олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис, преживял ужасна катастрофа и борещ се с множество декубитални рани от престоя в инвалидната си количка. Новата зам.-министърка е сред хората, които успяха да намерят жилище на бившия спортист, тя го снабдяваше и с медикаменти, намираше контакти за тежките консултации, организираше кампании за закупуване на инвалидните колички, устройства и животоподдържащи лечения. Бе до него, когато намери свещеник, който го изповяда преди да почине.

Стоименов бе лидер на протестите от 2004 до 2018 г. Тогава организации на хората с увреждания поискаха отмяна на дискриминационни актове, касаещи живота на хората със специфични възможности у нас. (24часа)

Деница Сачева:

Искането на оставки отлага решаването

на проблемите на инвалидите

Деница Сачева

Деница Сачева

“Непрекъснатите протести и искания за оставки по-скоро блокират цялостното решаване на проблемите на хората с увреждания.” Това обяви в понеделник социалната министърка Деница Сачева при представянето на новата си заместничка Адриана Стоименова. Повод за думите на министърката е новият безсрочен протест на майките на деца с увреждания, които поискаха и оставката ѝ.

“Законът за личната помощ в момента се изпълнява. Над 30 000 са случаите на заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. Действащите трудови договори са 21 970 за оказване на необходимата асистентска подкрепа. Законът е приет от Народното събрание и в този смисъл няма как да бъде отменен еднолично от един министър“, заяви още Деница Сачева. Тя припомни, че в закона ясно е записано, че министърът на труда упражнява контрол на закона, а в преходните и заключителните разпоредби е записано, че в срок до 30 юни министърът трябва да внесе в НС оценка на въздействието на закона, да представи анализ за механизма на личната помощ и доклад с предложения за усъвършенстване на законодателството в областта на личната помощ.

“Всичко, което правя в момента, е да изпълнявам закона. И протестиращите, искайки да продължи действието на закона, протестират срещу това, че го спазвам”, заяви министърката. По думите на министъра и Вера Иванова, и Нели Димитрова, които протестират безсрочно, са в работните групи, които касаят подзаконовите наредби, и е по-добре диалогът с тях да се случва именно на тези места. Двете протестиращи майки са били част и от работните групи по Закона за социалните услуги, срещу който също протестират, отбеляза още тя.

“Надявам се противопоставянето на двата закона да намери своя край, защото политиките за хората с увреждания имат нужда от цялостно решение”, заяви още министър Деница Сачева. И помоли протестиращите да преосмислят ефекта от своите политически пърформанси.

“В Закона за хората с увреждания е заложено от 1 януари 2021 година да бъде създадена Държавна агенция за хората с увреждания”, припомни министър Сачева. В момента се работи по концепция за държавната агенция, както и по проект на нейния устройствен правилник.

Майките от инициативата “Държавата ни убива” излязоха отново на протест пред Министерския съвет. С тях излязоха и хора, участвали в инициативния комитет на бившата омбудсманка Мая Манолова, като Никола Вапцаров (с брадата).

Майките от инициативата “Държавата ни убива” излязоха отново на протест пред Министерския съвет. С тях излязоха и хора, участвали в инициативния комитет на бившата омбудсманка Мая Манолова, като Никола Вапцаров (с брадата).Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Природата има няколко много сериозни антидота срещу тази особена форма на живот. Този вирус е особена форма на живот, защото с едното краче е в мъртвата природа, а с другото краче […]

 

За няколко часа служители на „Общинска полиция“ глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна, съобщи пресцентърът на полицията във Варна.

В […]

 

Пикът на коронавируса у нас ще бъде около Великден според прогнозите. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден. […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото