твоята гледна точка
В МУ – Варна се проведе националният семинар-обучение по донорство и трансплантация
Автор Vnews, добавено на 23.02.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В периода 21 – 23 февруари МУ-Варна бе домакин на националния Семинар – обучение по органно и тъканно донорство и трансплантация, организиран от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), под егидата на УМБАЛ „Св. Марина“ и Медицински университет-Варна.

МУ-Варна бе домакин на националния Семинар –обучение по донорство и трансплантации

В рамките на първия ден се проведе среща – дискусия на координаторите по донорство и трансплантация от цялата страна със студенти от МУ-Варна. Те отправяха въпроси, които ги вълнуват и дискутираха интересни теми и казуси. Бъдещите специалисти имаха възможността да обменят своя теоритичен опит и знания с практическия опит на водещите в областта, както и да се запознаят с предизвикателствата и последните постижения по темата.

Събитието бе открито от проф. д-р Христина Групчева, Ръководител на Катедра по очни болести и зрителни науки – МУ Варна и Управител на СБОБАЛ-Варна.Тя поднесе приветствен адрес от името на ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов: “Поздравявам всички вас за непрекъснатият стремеж и ентусиазъм, с които продължавате да надграждате и развивате своите знания и умения в областта на донорството и трансплантацията. Благодаря Ви за професионализма, всеотдайността и неуморния труд, които полагате за здравето и живота на пациентите”.

Проф. Групчева сподели, че условията за донорство в България са сравнително благоприятни и благодари лично на всички присъстващи, че са посветили своя живот точно на това.

Поздравителен адрес от името на проф. д-р Валентин Игнатов, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ Варна поднесе проф. д-р Силва Андонова, Директор лечебно диагностична дейност и Началник на Втора неврологична клиника  към УМБАЛ „Св. Марина“ Варна: “Убеден съм, че обучителните семинари като този, при който чрез сътрудничество, откритост и споделяне на добрия опит, могат да доведат до сериозни резултати и увеличаване на реализираните донорски ситуации и спасени пациенти”.

На срещата присъстваше и г-н Росен Иванов, Изпълнителен директор на ИАМН. Той се обърна към всички гости и лектори с думите: “Благодаря Ви, че сте тук и за интереса, който имате към тази тема. Благодаря на колегите, които работят в тази област и отдават своите знания и енергия на тази високоблагородна професия”.

В България донорството все още не е толкова популярно и не е стигнало до обществото. Специалистите в областта изразиха надежда, че занапред хората ще бъдат по-добре информирани относно същността и значението на органното донорство, за да може да осъзнаят, че то е благороден и хуманен акт и да разберат необходимостта и значението му за спасяването на други човешки животи. По този начин ще се повиши и доверието в медицинското съсловие.

Проф. д-р Вилиян Платиканов, Началник Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, представи на аудиторията презентация за донорството и трансплантациите и разказа интересни случаи от личната си практика. Той предаде своето послание на присъстващите с цитат на Winston Churchil: “Няма значение колко добра и печеливша стратегия сме избрали и въвели. Важни са резултатите”.

Събитието продължи на следващия ден със семинар-обучение на координаторите по медицински, правни, психологични, психо-социални и етични аспекти на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за […]

 

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна […]

 

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, […]

 
 

към началото