твоята гледна точка
Кирил Ананиев инспектира Очна болница
Автор: Пресцентър МУ-Варна, добавено на 24.02.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети Специализираната болница по очни болести във Варна. Управителят на лечебното заведение проф. д-р Христина Групчева представи  единствения в България 3D офталмологичен микроскоп и концепцията за тъканна банка и съвременна офталмология. На визитата в Очна болница присъстваха също Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, кметът на Варна г-н Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и др.

Ректорът проф. Иванов обясни, че Медицинският университет във Варна е инвестирал близо 1.5 млн. лева в Специализираната очна болница, която бе предоставена за управление на учебното заведение през август 2019г. Голяма част от тези средства са за нова модерна апаратура. Проф. Иванов заяви още, че МУ-Варна и принципалът – Община Варна, имат обща цел – Очната болница да върне славата си и отново да се превърне във водещ офталмологичен център в Европа.

Министър Ананиев подчерта, че модерният микроскоп е изключително важен за подобряването на лечебния процес и че е впечатлен от лекотата, с която българските офталмолози работят.

Според проф. Групчева, в офталмологията, апаратурата винаги е била най-важен елемент за успех. Тя обясни, че проектът е с дългосрочни цели и е свързан с това, медиците да успяват да осъществяват адекватно цялата си лечебно-диагностична дейност. „Това е първият 3D микроскоп с оптичен кохерентен томограф на територията на Република България. Ние сме изключително щастливи, че със съдействието на Медицински университет, можем да се възползваме от предимството на тази технология. Това дава уникални възможности за нашите пациенти – като лечение и въвеждане на нови методики. Не трябва да се забравя, че това ще усъвършенства и методиките, които работим от години“, добави проф. Групчева. Това е незамемнима технология за осъществяване на учебна работа и в момента болницата е носител на така наречената „Три „О“ перспектива“ – това са медицинските оптици, оптометристи и очните лекари. Проекта започнахме преди десет години, но сега вече берем плодовете от това „сегментиране“ на специализтите по очно здраве. „Благодарение на тази технология ние сме напълно способни да осъществяваме учебна работа, която няма аналог“, добави още проф. Групчева.

По време на визитата на гостите, проф. Групчева извърши демонстрационна операция с новия 3D микроскоп и показа на министъра новата тъканна банка.

 

Виж видеото тук: https://www.youtube.com/watch?v=jU4n_YzYXOcСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото