твоята гледна точка
Министърът на здравеопазването откри реновираната клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна
Автор Vnews, добавено на 24.02.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе открита реновираната клиника по неврохирургия във варненската университетска болница „Св. Марина“. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов и кметът на Варна г-н Иван Портних. На откриването присъстваха още Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов, областният управител на област Варна г-н Стоян Пасев, директорът на РЗИ – Варна д-р Дочка Михайлова, директорът на РЗОК-Варнад-р Диян Димов, началникът на клиниката по неврохирургия проф. д-р Явор Енчев, представители на академичното ръководство на МУ-Варна, лекари, преподаватели, медии и пациенти.

При откриването министър Ананиев каза: „Всичко това го правим с цел да модернизираме материално-техническата база на лечебното заведение, да подобрим условията, в които работят хората в болницата и в крайна сметка да направим така, че да повишим качеството и ефективността на лечебния процес за гражданите, които се лекуват в университетската болница. С тези инвестиции, които бяха направени, се реновираха и се оборудваха с модерна апаратура редица възлови звена, клиники, отделения. Няма как да не подчертая участието на университетската болница, която със собствени средства на стойност 570 000 лв. реновира и обзаведе с най-модерна апаратура Клиниката по неврохирургия. Желая от сърце на екипа да работи отговорно и уверено, носейки здраве на хората при тези нови благоприятни условия на труд.

Министърът сподели още удовлетвореността си от инвестицията наМинистерство на здравеопазването при доставката и монтажа на една от най-съвременните и високотехнологични апаратури за образна диагностика СПЕКТ/КТ за Клиниката по нуклеарна медицина. Новата апаратура дава богата възможност да се разшири спектърът от изследвания, диагностика и превенция на заболяванията на пациенти, които имат нужда от ранно диагностициране и съответно адекватно лечение. Министърът сащо подчертаинвестициите в 6 нови хемодиализни апарати за Отделението по хемодиализа, за които са осигурени 100 000 лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването, инвестицията в лабораторията за Клиниката по съдебна медицина, за което МЗ е осигурило допълнително 236 000 лв. за ремонт, закупуване на микроскопи и нова модерна апаратура, както и 177 000 лв. за ремонт и обзавеждане на Втора психиатрична клиника. Аз съм убеден, че всички тези инвестиции, направени съвместно между болницата, университета и министерството ще доведат до повишаване качеството и ефективността на лечебния процес, ще затвърдят университетската болница като водеща, модерна болница не само във Варна и в областта, но и в цялата страна. Надявам се с тези инвестиции хората да останат удовлетворени.“, допълни още министърът.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви: „Медицински университет-Варна е на световно ниво, с изключителна изявеност на учени, преподаватели, с много чуждестранни студенти от различни страни. УМБАЛ „Св. Марина“, която се явява един много важен център не само в Североизточна България, но и в цяла България, така че ние като пациенти да имаме абсолютно доверие на тези хора.“

По време на тържеството по откриването на реновираната клиника по неврохирургия, Митрополитът обяви: „Нашето ръководство засвидетелства изключителното си все искрено, вседушевно, всесърдечно преклонение към Вашия абсолютен труд за успеха на човека и неговото здраве и удостоява проф. д-р Красимир Иванов с най-високия орден на Епархията – Орден в името на св. ап. Андрей, тъй като считаме, че той е събирателният образ на медицината в този град. Желая здраве на всички.

Визитата на министъра продължи в СБАЛОБ-Варна, където той се срещна с ръководството и лекарите от лечебното заведение.

идео: https://www.youtube.com/watch?v=q3NkAghjZe4

Обновената клиника в цифри:

570 000 лв. собствени средства вложи варненската УМБАЛ „Св. Марина“ в модернизацията на клиниката по неврохиругия. Обновената база бе открита от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Клиниката е оборудвана с високотехнологична апаратура, разполага с учебна зала за проследяване на операциите на живо, а пациентите й са от цялата страна, обясни ръководителят й проф. Явор Енчев.

Министерството на здравеопазването е активен партньор на болницата, изтъкна Кирил Ананиев. Той посочи, че с над 550 000 лв. от бюджета на МЗ е преоборудвана клиниката по съдебна медицина, направени са инвестиции във Втора психиатрична клиника и отделението по хемодиализа. Благодарение на партньорството с МЗ са осигурени и 1,2 млн. за закупуване на модерен апарат за клиниката по нуклеарна медицина, който ще е особено полезен за ранната диагностика на онкологични заболявания, допълни ректорът на Медицински университет-Варна проф. Красимир Иванов.

Болният проблем с окаяната база на инфекциозната клиника изисква стратегическо решение, а не работа на парче, категоричен бе министър Ананиев. Според него оптималният вариант е чрез проект да се осигурят европейски средства за изграждане на нова инфекциозна болница в града.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото