твоята гледна точка
Автоимунна диета: храни, които редуцират възпалението
Автор Vnews, добавено на 14.02.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Автоимунната диета е мощен метод за намаляване на възпалението при автоимунните състояния. Когато в организма протичат възпалителни процеси, имунната система отслабва. Това може да доведе до развитие на автоимунни заболявания, които пък на свой ред причиняват още възпаления в организма.

За да предотвратите, подобрите или напълно излекувате автоимунно заболяване, е изключително важно да намалите процесите на възпаление в организма. Изборът на подходящи храни е един от най-критичните фактори за това. Храните, които консумираме ежедневно, имат силата както да лекуват, така и да навредят на организма ни. За да намалим възпалението и да подобрим автоимунитета, трябва да премахнем провъзпалителните храни, които предизвикат негативна реакция.

Какво е автоимунно заболяване?

Имунната система е защитният механизъм на тялото ни. Предназначена е да предпазва от болести и да идентифицира и унищожава заплахи като вируси, бактерии и паразити. Автоимунното заболяване възниква, когато имунната система погрешно идентифицира здравите клетки и тъкани като чужди нашественици и започне да ги атакува и унищожава. Това може да се случи в почти всяка част на тялото, включително мозъка, мускулите, кожата и други органи.

Автоимунните състояния обикновено са хронични и могат да бъдат животозастрашаващи. Има около 140 автоимунни заболявания или заболявания с автоимунна основа. Около 80% от хората с автоимунни състояния са жени.

Какви са симптомите?

Симптомите на автоимунитет могат да засегнат няколко или всички органи на тялото. Докато заболяването не се обостри, симптомите често идват и отминават, биват неспецифични и разнообразни. Ето какви са те:

 • Умора
 • Болки в ставите и скованост
 • Температура
 • Кожни обриви
 • Коремна болка или дискомфорт (понякога свързан със синдром на пропускливото черво)
 • Анемия или дефицит на витамини или минерали
 • Резки промени в настроениетo

Причини за автоимунни заболявания

Въпреки че няма изяснена конкретната причина, изследванията сочат, че може да има генетична податливост както и различни екологични фактори, които задействат автоимунните заболявания. Изчислено е, че около 75% от автоимунните заболявания са причинени от фактори на околната среда. Първите 7 фактора, които причиняват автоимунни състояния са:

 • Чувствителност към глутен
 • Генетично модифицирани организми (ГМО)
 • Дисфункция на червата
 • Неврологичен стрес
 • Токсини
 • Стрес и хормонален дисбаланс
 • Инфекции

Чувствителност към храни и автоимунитет

Здравето на храносмилателния тракт е от критично значение при автоимунните състояния, тъй като чревните бактерии силно регулират имунната система. Всъщност 70% от имунната система пребивава именно в червата. Един от основните начини, по които горните фактори водят до автоимунитет, е чрез възпаление и увреждане на червата и унищожаване на полезните бактерии.

Когато лигавицата на червата е наранена тя става пропусклива и храни и други вещества преминават през нея и постъпват в кръвообращението. Имунната система бива алармирана и реагира на храните като заплаха, което е и причината хората с автоимунни заболявания да са по-склонни към чувствителност към храна. Затова е толкова важно за хората, които страдат от автоимунно заболяване да елиминират храните, които могат да предизвикват имунна реакция.

Чувствителността към храната може да бъде трудна за идентификация, тъй като симптомите обикновено се забавят до 72 часа след консумация на проблемната храна. Тези симптоми могат да включват проблеми с храносмилането, но също и мигрена, умора, болки в ставите и проблеми с кожата. Тестовете за чувствителност към храната са добър вариант за хора с автоимунни заболявания.

Противовъзпалителна диета и автоимунни заболявания

Основен принос за автоимунните заболявания има възпалението, а една от водещите причини за възпалението е неправилната хранителна диета. Затова е от решаващо значение всеки, който страда от автоимунно заболяване, да спазва противовъзпалителна диета. Автоимунната диета елиминира храните, които причиняват възпаление и включва храни, които намаляват възпалението в организма.

Храни, които намаляват възпалението

Автоимунната диета се фокусира върху истинска жива храна, тъй като тя има най-малка вероятност да предизвика имунна реакция. Недостигът на антиоксиданти, витамини и микроелементи може да повлияе на способността на организма да се бори с възпалението. Консумирането на храни, богати на микроелементи, спомага за намаляване на възпалението, поддържане на здрава имунната система и подобряване на автоимунните условия. Важно е също така тези храни да са с органичен произход, тъй като пестицидите са свързани с появата на автоимунни условия.

Мазни риби

Диво уловената мазна риба е фантастичен компонент на автоимунната диета и от нея може да се възползва всеки, засегнат от хронично възпаление. Тя съдържа омега-3 мастни киселини EPA и DHA, за които е доказано, че спомагат намаляването на възпалението. Организмът метаболизира EPA и DHA в съединения, които действат противовъзпалително. Установено е, че DHA не само намалява производството на цитокини и намалява възпалението, но активно насърчава излекуването на възпалението.

Мазни риби, които са най-добрите източници на омега-3 са:

 • Сьомга
 • Сардини
 • Херинга
 • Скумрия
 • Аншоа

Друго важно съображение за намаляване на възпалението е съотношението на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Докато омега-3 мастните киселини намаляват възпалението, повечето омега-6 мастни киселини го увеличават. Големи количества окислени омега-6 мастни киселини се намират в царевицата и соята. Диетата с по-високи съотношения омега-6 към омега-3 може да влоши възпалението с течение на времето. Вместо това се стремете към идеалното съотношение, което е между 4: 1 и 1: 1.

Маслини и Зехтин

Маслините и зехтинът екстра върджин трябва да бъдат ключови компоненти на добре формулирана автоимунна диета, тъй като съдържат противовъзпалителни съединения като антиоксиданти, макронутриенти и мононенаситени мастни киселини, фибри, витамин Е, витамин, мед и калций. Зехтинът съдържа биологично активни фенолни съединения (полифеноли), които имат положителен ефект върху плазмените липопротеини, оксидативното увреждане, възпалителните маркери, тромбоцитната и клетъчната функция и антимикробната активност. Проучванията показват също, че зехтинът може да повиши нивата на адипонектин – протеинов хормон, който участва в регулирането на нивата на глюкозата, както и в разграждането на мастните киселини. Ниските нива на адипонектин са свързани с възпаление.

Екстра върджин зехтинът е най-здравословната му форма и има най-богат вкус. Той се прави без топлина или химикали и има ниска точка на димене. Поради ниската си точка на димене, екстра върджин зехтинът е най-добре да не се термообработва.

Разликата между зехтина и маслините се крие в подготовката и преработката. И двете имат своите плюсове и минуси, но когато се консумират в препоръчителните количества, те са изключително полезни за здравето. Маслините са чудесен източник на натрий, калий, фибри, витамини А и Е, биотин, мед, калций и витамини от групата В.

Куркума

Куркумата е подправка и лечебна билка, която се използва от векове заради силните си лечебни свойства. Активното съединение на куркумата, куркуминът, има противовъзпалителни, антиоксидантни, антиканцерогенни, антитромботични и сърдечно-съдови защитни ползи. Дори е доказано, че повишава естествения антиоксидантен капацитет на организма, който се бори с увреждащите свободни радикали. Куркума на прах трябва да се добавя към храните след готвене, за да се поддържа потентността й като противовъзпалително средство.

Горски плодове

Ягодите, къпините, малините, черните и червени боровинки са богати на мощни хранителни вещества, съдържат витамини, минерали и полифеноли. Най-забележимите полифеноли в горските плодове са антоцианините, които придават на плодовете отличителните им цветове. Антоцианините демонстрират антиоксидантна, антиканцерогенна и противовъзпалителна биологична активност.

В допълнение към антоцианините, горските плодове съдържат изобилни фитохимикали, включително елагова киселина и флавоноидите катехин, кверцетин и каемпферол. Тези съединения имат антиоксидантно, антиканцерогенно и противовъзпалително действие.

Друг плод, който е отличен за намаляване на възпалението, са черешите. Черешите са богат източник на полифеноли и витамин С, като и двата имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че консумацията на череши и вишни може да предотврати или намали оксидативния стрес и възпалението.

Авокадо

Множеството полезни съединения в авокадото го правят невероятно подходящо за борба с възпалението. Пълно е с антиоксидантни фитохимикали, включително бета-ситостерол, глутатион и лутеин. Глутатионът, наричан най-често „основният антиоксидант“, е от решаващо значение за доброто здраве. Допълнителните антиоксиданти в авокадото включват витамини В, С, Е и К, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на клетъчното възпаление. Авокадото съдържа каротеноиди, лутеин и зеаксантин, които също имат антиоксидантни свойства.

Авокадото е отличен източник на калий, както и други важни микроелементи като натрий и магнезий. Тези минерали могат да помогнат за намаляване на възпалението. Авокадото също е богато на холин, основно хранително вещество, необходимо за метаболизма. Богато е и на фибри, има ниско съдържание на въглехидрати и съдържа здравословни мононенаситени мастни киселини (MUFAs) и добър холестерол.

Зеленолистни зеленчуци

Тъмните зеленолистни зеленчуци са богати на редица витамини, минерали (включително микроелементи) и фибри. Някои от най-богатите на хранителни веществазеленолистни са спанак, къдраво зеле, кейл, рукола. Те съдържат почти 400% от препоръчителната дневна стойност на витамин А само в една чаша количество. Те също съдържат витамин С, витамин Е, витамин К и фолиева киселина. Изобилието от антиоксиданти в тях предпазва клетките от увреждане от свободните радикали.

Важно е зеленолистните зеленчуци да се комбинират със здравословни мазнини за по-добро усвояване на мастноразтворимите витамини.

Зелен чай

Този чай се счита за полезен заради антиоксидантните и противовъзпалителните си ефекти. Съдържа полифенол епигалокатехин галат (EGCG), който намалява клетъчните увреждания, почиства свободните радикали и намалява възпалителните реакции в организма. Богат е на кверцетин – мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Освен това помага за насърчаване на производството на антиоксидантите глутатион и супероксид дисмутаза (SOD). Тези антиоксиданти намаляват драстично възпалението в организма.

Много е важно да консумирате био зелен чай, тъй като конвенционалните зелени чайове са силно напръскани с токсични пестициди и хербициди. Най-добрият вид зелен чай е матча зелен чай, който може да съдържа до десет пъти повече от количеството антиоксидантни съединения от стандартния зелен чай.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуците предлагат редица витамини и минерали и са богати на фитонутриенти, каротиноиди и флавоноиди. Тези съединения са от изключително значение за  автоимунната диета, защото помагат в борбата със свободните радикали и неутрализират токсините в тялото.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат глюкозинолати, които увеличават производството на ензими. Глюкозинолатите са съединения, съдържащи сяра, които се разграждат до метаболити. Метаболитите предизвикват специфични ензимни реакции, които помагат за детоксикацията на черния дроб и увеличават способността му да отстранява канцерогените и тежките метали от кръвта. Те също така подпомагат храносмилането.

Кръстоцветните зеленчуци включват брюкселско зеле, броколи, карфиол и кейл.

Кокосово масло

Състои се от наситените мастни киселини, които представляват най-малко 50% от нашите клетъчни стени и предлагат защита срещу нежелани вещества, нахлуващи в структурната цялост на клетъчната стена. Кокосовото масло е най-стабилният източник на мастни киселини поради голямото количество наситени мазнини (92%). Тази стабилност е важна, тъй като намалява натоварването на свободните радикали върху нашия организъм Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да повредят клетките ни.

Кокосовото масло е богато на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина. Тази комбинация от мастни киселини има противовъзпалителен и засилващ имунитета ефект чрез техните антивирусни, антимикробни и антибактериални свойства. Кокосовото масло също спомага да се балансира нивото на кръвната захар и да се увеличи производството на кетон, което намалява възпалението.

Най-добре е да използвате органично, нерафинирано кокосово масло, за да извлечете много от неговите предимства. Кокосовото масло е чудесно за готвене, тъй като има по-висока точка на димене от много други масла (като екстра върджин зехтин). Вместо да се окислява, кокосовото масло остава стабилно и не губи антиоксидантните си свойства при високи температури.

Гъби

Гъбите са суперхрана, която се използва от хиляди години заради тяхната хранителна и лечебна стойност и са ценен елемент от автоимунната диета. Те са богати на противовъзпалителни съединения като полизахариди, фенолни и индолинови съединения, микостероиди, мастни киселини, каротеноиди и витамини. Метаболитите в гъбите имат антиоксидантни, противоракови и най-вече противовъзпалителни свойства, които укрепват и балансират имунната система.

Гъбите съдържат редица полизахариди, включително бета-глюкан. Бета-глюканът е мощно имуностимулиращо съединение, което се свързва с повърхността на вродените имунни клетки. Това намалява склонността към автоимунни реакции и хипервъзпалителна активност, когато тялото е подложено на атака.

Карминативни билки

Карминативните подправки и билки помагат за подобряване на храносмилането, предотвратяват образуването и спомагат отстраняването на газове в храносмилателния тракт. Те помагат за успокояване на червата, модулиране на чревните контракции и стимулиране на жлъчния поток.

Примери за карминативни билки са рукола, босилек, черен пипер, кориандър, канела, чесън, джинджифил, мента, розмарин, градински чай, мащерка и куркума. Карминативните билки съдържат мощни антиоксиданти и фитонутриенти с противовъзпалително действие.

Костен бульон и колаген

Отлични са за заздравяване и възстановяване на червата и са ключови компоненти в  автоимунната диета. Помагат за успокояване и заздравяване на възпалени тъкани в червата. Това засилва имунната система, тъй като храносмилателните проблеми често са първопричината за хронично възпаление и автоимунитет.

За хората с възпаление на червата е важно да приемат лесноусвоим протеин. Костният бульон и колагенът се усвояват лесно и съдържат аминокиселини, които поддържат червата здрави. Могат да се приготвят у дома или да бъдат закупени в течна или прахообразна форма.

Чувствителност към храните

Ако имате чувствителност към дадена храна, тя ще алармира имунната ви система да реагира. Храните, които най-вероятно предизвикват имунен отговор, включват глутен, млечни продукти, яйца, фъстъци, дървесни ядки, соя, пшеница, риба и миди.

Много хора са чувствителни и към зеленчуци като домати, картофи, патладжан, чушки, също  царевица, бобови растения, всички зърнени храни, преработени храни и растителни масла. Тези храни трябва да бъдат елиминирани, ако имате автоимунно заболяване.

Провъзпалителни храни

Точно както е важно да се консумират храни, които имат противовъзпалително действие, важно е да се избягват храни, които причиняват възпаление. Те включват:

 • Захар
 • Рафинирани въглехидрати (бяло брашно, бял ориз, бели картофи)
 • Конвенционално отгледано месо и млечни продукти
 • Конвенционално отгледана риба
 • Преработени меса
 • Трансмазнини (частично хидрогенирани масла)
 • Мононатриев глутамат (MSG) и други хранителни добавки и консерванти
 • Високо преработени растителни и семенни масла като рапица, царевица, слънчоглед, фъстъци, гроздови семена и шафран
 • Изкуствени подсладители

Тези храни усилват възпалението и създават допълнителна киселинност в тъканите. Важно е да избягвате тези хранителни компоненти.

Заключение

Автоимунните състояния възникват, когато имунната система атакува собствените си клетки и тъкани на тялото. Възпалението е причина за автоимунитета и автоимунните състояния могат да увеличат възпалението. Поради това е критично за всеки с автоимунно състояние да намали възпалението.

Храните, които ядем всеки ден, оказват огромно влияние върху количеството на възпалението в нашите тела. Храната има силата да лекува тялото или да му навреди. За да намалите възпалението, трябва да премахнете провъзпалителните храни и храните, към които може да имате чувствителност. Заменете тези вредни храни с противовъзпалителни, които могат да бъдат от полза за организма.

Има противовъзпалителни храни за автоимунни състояния. Тези храни включват богати на омега-3 мастни риби като сьомга и здравословните мазнини, съдържащи се в авокадо, маслини, зехтин екстра върджин и кокосово масло. Ягоди, череши, зеленолистни зеленчуци, броколи и гъби са страхотни противовъзпалителни плодове и зеленчуци. Билки като куркума и карминативни билки са отлични за борба с възпалението, както и зелен чай, костен бульон и колаген.

Включването на тези противовъзпалителни храни във вашата диета е чудесна стратегия за намаляване на възпалението и може да помогне за предотвратяване или подобряване на автоимунните състояния.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Чистката в БСП започва от конгреса, съобщава “24 часа”. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет в събота, на което трябваше да се одобри съставът на ръководството на най-висшия червен […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на […]

 
 

към началото