твоята гледна точка
Любовта активира мозъка
Автор: 24 часа, добавено на 14.02.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Владетелят бил убеден, че бракът пречи на пълната войнска отдаденост и забранил войниците да се женят. От съпричастност свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже. Но забранените брачни церемонии се разчули и той бил осъден на смърт. Докато чакал неизбежното, се влюбил в дъщерята на тъмничаря. Преди да бъде екзекутиран, той й изпратил обяснението си, подписано “Твой Валентин”. Легендата е причината в деня на светеца да се изпращат любовни валентинки.

Свети Валентин е един от формалните поводи да се говори и за

връзката между

романтичната

любов и сърцето

в медицински

ракурс

Но дори по някакъв начин да може сърцето да се нарече център на любовта, това чувство се контролира от командния център на тялото – мозъка.

Според проучване на Института за биокибернетика “Макс Планк” в Тюбинген любовта активира специфичния мозъчен център за възнаграждение, награди. Ако на човек се покаже снимката на обичан партньор, чрез специален компютърен томограф се вижда да “светват” четири точки, известни като център за награди. Това място се оживява, когато човек получи нещо желано – преживяване, похвала, повишение, вещ. Или изпитва любов.

Процесът е свързан със задействането на жлезите с вътрешна секреция. Видът и дори миризмата на любимия водят до отделяне на хормони, които пораждат чувство на щастие в мозъка.

Пред в. “Ди Велт” д-р Андреас Бартелс обяснява, че

партньорът

се превръща в

пристрастяващ

обект, само

че това не е

патологично,

а гарантира оцеляването на човечеството. От “светещите” под влияние на вида на любимия точки учените съдят, че в мозъка настъпва същата реакция като при зависимостите – към ядене или пристрастяващ вид храна, тютюна, алкохол, медикаменти, вещества и всичко други зависимости. С тази разлика, че не става дума за болестен процес.

Едновременно със стимулирането на центровете за награди любовта

потиска

чувствителността

на областите,

свързани с

бдителността

и страховете

На обекта на любов се гледа по-доброжелателно, буквално през розови очила.

Отрицателните страни лъсват “изведнъж” чак когато романтичните чувства си отидат и партньорите вече не са заедно. Дали с това е свързана поговорката, че любовта е сляпа?

Хормоните са горивото на любовта дори ако промените не се откриват в кръвта, вметва д-р Кристоф Кек от Ендокринологичния център в Хамбург. И не става дума за отделни хормонални пикове и спадове. В човешкия организъм всички хормонални контролни вериги са свързани помежду си, така че промените засягат цялата система.

Това се отнася и за

състоянието на

влюбеност, което

е положителна

реакция на стрес

Участват хормони на щитовидната жлеза, стрес хормони и полови хормони. В романтичните моменти хипофизната жлеза отделя

окситоцин,

известен като

хормон на

прегръдката или

хормон на

обвързаността

А отделянето на хормона вазопресин гарантира освен всичко друго, че половите органи се снабдяват с повече кръв. Както при всяка форма на стрес, към мозъка теква и адреналин.

Важна роля играе и повишената продукция на мъжкия полов хормон тестостерон. В по-малки количества от него се нуждаят и жените. И при двата пола липсата на тестостерон води до намаляване на сексуалния нагон, обяснява д-р Кек.

Италианската психиатърка д-р Донатела Маразити от университета в Пиза пък установява, че в присъствие на любимия освен хормоните влизат в действие и някои невротрансмитери. Това са вещества, много подобни по химически състав на хормоните, но се отделят не от жлезите с вътрешна секреция, а от нервните клетки и влият на реакциите им. В случая – както и при хората със зависимости – веществото

допамин

активира

любовните

центрове,

съвпадащи с

центровете на

възнаграждение

в мозъка.

За разлика от допамина серотонинът пада до стойности, характерни за състояния с натрапливо поведение, при което болните повтарят едни и същи действия отново и отново.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С допълнителни 20 на сто намалява полетите си през октомври нискотарифният превозвач Ryanair, обявиха от компанията. Съкращенията на курсовете са в […]

 
Властта

С указ президентът Румен Радев освободи началника на кабинета си Калоян Методиев. Това е поредна ключова фигура от екипа на държавния […]

 
Здраве и красота

„Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, […]

 
Жълто

Ивайло Захариев в униформа коленичи, вади от джоба си червена кутийка с красив годежен пръстен в нея и пита любимата си […]

 
 

към началото