твоята гледна точка
Варна ще работи с бюджет от 492 млн. лв. за нов икономически профил. БСП: Много средства – малко ползи за гражданите
Автор Vnews, добавено на 11.02.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Бюджетът на Варна за 2020 г. бе приет от Общинския съвет, с макрорамка в размер на 492,07 млн. лв. От тях 108,37 млн. лв ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

„Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2020 г., защото това означава подкрепа за развитието на Варна. В него са осигурени средства за образование, здравеопазване и социални дейности, култура, спорт. Този бюджет създава условия за спокойно и същевременно динамично развитие на града, както и за налагане на нов икономически профил на Варна, използвайки потенциала на университетите, на младите и образовани хора, които са истинския капитал на града ни“, заяви кметът Иван Портних пред съветниците. Той допълни, че Община Варна ще  работи за привличане на инвестиции с висока добавена стойност, за развитие на икономическа зона и нови проекти с европейско финансиране.

„По време на дебатите се чуха различни мнения, част от които, за мое учудване, бяха доста екстравагантни. Но, както е известно – в дълбоки мисли се давят предимно плитки умове. Радвам се, че в крайна сметка бюджетът беше подкрепен от ОбС. Сигурен съм, че през годината тази макрорамка от почти половин млрд. лева ще бъде увеличена, така че ще продължим работа с още по-ускорени темпове“, допълни той.

Заложените средства в бюджет 2020 от европейски проекти и програми са в размер на 108,37 млн. лева. От имуществени и други местни данъци се очаква да влязат в хазната 91,6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество – по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са в размер на 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са в размер 76,7 млн. лева. Основна част по това перо са постъпленията от такси и от управление на собственост – 83%.

За поредна година се отделя рекордно висок бюджет за образование – 154 млн. лв. и е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината – 40%, като увеличението спрямо миналата година е с 11 млн. лв.

Проекторамката по функция „Здравеопазване“ е в размер на 23,4 млн. лева, или с 2,3 млн. лева повече спрямо предходната година. За социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета са планирани 17,2 млн. лева.

Капиталовата програма възлиза на 163,2 млн. лева, от които 100,6 млн. лева са по европейски проекти и програми. Акцентите в нея са: инвестиции в кварталите – в улици, тротоари, зелени площи, подобряване на инфраструктурата, строителство на спортни съоръжения и площадки.

 

Червената опозиция обаче бе категорична, че: Бюджетът на Варна е много средства – малко ползи за гражданите

Прехваленият с големите си размери бюджет на Варна за 2020 г. е впечатляващ, но само на хартия. Презентиран като финансовото измерение на амбициите на местната администрация да развива модерен, по-чист и зелен град с нов облик и обновена инфраструктура, по същество Бюджет 2020 няма да донесе никакви конкретни ползи за варненци и няма да промени съществено и към по-добро битието им на жители на третият по големина град в страната”. Това е становището на съветниците от групата на БСП в Общински съвет – Варна по бюджета за настоящата година.

Ето кои са останалите мотиви БСП да гласува „против“ предложения бюджет на Варна за 2020 година:

„Мегапроектите за промяна на инфраструктурата, които струват милиони на данъкоплатците, на практика не решават големите проблеми на транспорта в града. Липсата на „зелен коридор“ не облекчава обществените превози. Лошите тротоари, липсата на достатъчно велоалеи пък правят рисково и неефективно придвижването на варненци по алтернативен начин – пеша или с велосипеди. А предвид тежкото финансово състояние на общинската фирма „Градски транспорт“, която е в скрит фалит, това може да се окаже и един от основните начини за движение в града, освен личните автомобили на варненци, за които обаче няма достатъчно паркоместа.

С „едно наум“ следва да се приеме и увеличението на средствата в перо „Образование“. Въпреки по-голямата макрорамка, въвеждането на едносменен режим за учене на варненските ученици и тази година ще остане по-скоро повторено добро пожелание, отколкото изпълнено законово изискване.

В разходната част за функция „Здравеопазване“ обаче липсват заложени средства за капиталови разходи на общинските лечебни заведения, коментират от БСП.

Съветниците от групата на левицата в Общинския съвет алармират и за ескалиращото напрежение сред гражданите около все по-мащабното превземане на малкото останали зелени площи в кварталите от строителните предприемачи. В жилищен квартал се очаква да се превърне дори най-зеленият български морски курорт „Св. Константин и Елена“, след гласуваната промяна на ПУП-ПРЗ „за жилищни сгради“.

Преди гласуването на бюджета за 2020 г. така и не бе представен отчет за изпълнението на предходния – за 2019-а, въпреки че бе поискан от общинския съветник от БСП Мария Тодорова преди дни. Така остават съмнения, че част от средствата, заложени, но непохарчени по обективни причини (като тези за зимно поддържане), могат да се окажат „в неизвестност“.

Преди гласуването, ДБ обяви позиция по бюджета, която публикуваме:

Демократична България-Варна категорично няма да подкрепи Бюджет 2020. Това е бюджет без нови приоритети и без визия за развитие на града. Поредна, сигурно десета година, ни се обяснява едно и също. Приоритетите са образование и здравеопазване. Сигурно, защото това бяха и приоритетите и по времето на комунизма. Само, че нито образованието, нито здравеопазването в града са се променили в положителна посока. Точно обратното. Единствено в положителна посока се промениха цените на ремонтите на училища и детски градини. Математическата гимназия, разбира се, ще почака за нова сграда още 10 години, защото все пак образованието е приоритет.

Няма сериозен разговор за околовръстен трафик, за втори мост над езерото, за бизнес паркове и нови образователни програми. Хората от кв. “Изгрев“  пак са забравени, но разрешенията за строеж там ще продължат с пълна сила. И през 2020 г. най-големият работодател си остава Община-Варна, следвана от болница  „Света Марина“.

      Вече няколко години визията за развитието на града се изчерпва с една дума-бул. “Левски“. И през 2020 г. продължаваме в същата посока. Само че, ще се опитаме да минимализираме щетите от реализацията.

       Това е бюджет на статуквото и на безметежното живуркане. Това не е бюджет на един съвременен модерен град. И нещата могат да се променят,  само ако отхвърлим този бюджет и накараме общинската администрация малко да се размърда и излезе от зоната на комфорт. Ако приемем този бюджет, нещата ще си продължат по старому. Ще се наводняваме при всеки по-голям дъжд. Ще се преасфалтират улици по няколко пъти, докато се сети някой, че комуникациите се правят преди асфалтирането. Ще се презастрояват кварталите, без да се реновира инфраструктурата, а пристанището ще стане зона за кръчми и чалготеки.

        В годината с най-добро финансово здраве, според кмета, се предлагат меко казано странни действия. Предвижда се да се продаде земя за над 5млн. лв и сгради за над 2млн. Никой не продава недвижима собственост, когато е в блестящо финансово здраве. Прави нещо друго. Взема кредити за инвестиции. Нещо, което кметът твърдо заяви, че няма да направи.

       Предлагаме да се промени изцяло философията на бюджета. Да се финансират ефективни, а не ефектни мероприятия в стил “Ремонта на младежкия дом“ или „Крайезерен парк Казашко“. Развитието изисква амбициозни цели. С приемането на този бюджет, Вие колеги ще влезете в Европейската история. Няма по-скъп ремонт на градски булевард в Европа и никой досега в Европа не е успял да закрие най-старият балетен конкурс в света. Тези два факта, заедно с обстоятелството, че искате да платите 700 000 лв. за идеен проект на „транспортен възел /детелина/”,  ще  ви направят много известни извън Варна и страната. Лошото, е че цената ще я платят варненци.

     Днес освен бюджета се навършва и една година от започване историческият”ремонт на  „Шишковата градинка“. Това заедно с   „Крайезерният парк Казашко“ за стотици хиляди лева /където варненци ще трябва да ходят с винетки/, ще останат емблемата на този бюджет.      

  Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С Решение № 735/17.09.2020 г., Комисия за защита на конкуренцията разреши на „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД да придобие едноличен контрол върху […]

 
Властта

Опозицията поиска оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, но с два различни мотива.

От БСП искат председателката на парламента да […]

 
Здраве и красота

Гроздето е не само вкусно, но и здравословно. С този сочен плод не всичко е толкова просто, дори трябва да го […]

 
Жълто

Поли Генова e първият участник, който напусна втори сезон на „Маскираният певец“. Обичаната певица умело влезе в ролята на Очите, успявайки […]

 
 

към началото