твоята гледна точка
КАТ проверява газовете на колите по улиците, ще спира от движение замърсителите
Автор Vnews, добавено на 11.02.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Масирани съвместни проверки за цапащи въздуха коли започват от сряда КАТ и Столичният инспекторат. Автомобилите в София ще бъдат спирани на пътя и очистващата им система ще се проверява чрез газанализаторите, които преди 2 г. общината купи и предостави на КАТ. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на нова спортна зала в 176-о училище в Негован.

Досега уредите се използваха само в пунктовете за регистрация на автомобили на Пътна полиция. “Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допускат коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха”, обясни Фандъкова и допълни, че вчера в много райони е имало съвместни проверки с полицията за нерегламентирано горене на отпадъци.

Училището в Негован освен с нова зала с трибуни е и санирано и с обновен двор. Инвестицията е 1,4 млн. лв. Очаква се да пести 50% от годишните разходи за отопление, защото от нафта минава на пелети. Така средно всяка година ще се пестят и по 70 т вредни емисии.

“Негован е сред населените места, включени в първия етап на програмата ни за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинствата с нови екологични уреди. Надявам се повече хора да се включат и да сменят старите си уреди. Трябва всички да положим усилия и да се придвижваме по по-екологичен начин и да не се отопляваме със замърсяващи горива”, призова Фандъкова.

Тя обяви още, че ще изпрати писмо до Министерския съвет, с което София кандидатства по националната програма за строителство на образователна инфраструктура. Общината е готова с проекти за 9 детски градини и 3 училищни сгради на стойност 40 млн. лв.

“Четири от детските градини, които искаме да построим, са в райони с кметове, които не са от ГЕРБ. Възмутително е да разделяш хората, защото и тук, в Негован, и в “Лозенец” живеят софиянци, които си плащат данъците.

Крайно време е това делене да спре и районните кметове да се съсредоточат върху работа и подготовка на проекти, за да се справяме с проблемите на града”, заяви Фандъкова.

През 2019 г. са изградени 6 физкултурни салона, тази година се правят 3 – в 100-о училище, в 30-о, който е с басейн, и във Френската гимназия. Така в София ще остане само едно училище без салон – професионалната гимназия в район “Сердика”, но и за нея проектът вече се финализирал.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Учениците от 7, 8 и 12 клас тръгват постоянно на училище от началото на втория срок.

„От 4 февруари започват присъствено обучение три класа в системата на средното образование“, заяви здравният министър […]

 

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и […]

 

Строго ограничаване на несъществените пътувания, за да не бъдат затваряни границите на ЕС, поискаха евролидерите по време на виртуалната си среща […]

 
 

към началото