твоята гледна точка
Започна записването за участие във Варненския карнавал
Автор Vnews, добавено на 10.02.2020 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Записването на участници в шестото издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски карнавал, който ще се проведе на 25-и април, започва от днес. Това съобщи кметският пресцентър.

Проявата се организира от дирекциите „Култура и духовно развитие” и „Образование и младежки дейности” на Община Варна.

По регламент в Карнавала могат да участват деца и възрастни като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, организации, кукерски и сурвакарски групи и др., от България и чужбина. В конкурсната програма са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски и сурвакарски костюми. Крайният срок за записване е до 10-и април 2020 г. на електронен адрес: varnacarnival@abv.bg  Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на Дирекция „Култура и духовно развитие”: www.varnaculture.bg, и на Дирекция „Образование и младежки дейности”: www.varnanamladite.com  или от фейсбук групата: Варненски карнавал.

Началото на събитието е на 25.04.2020 г., в 12 ч. на пл. „Антон Новак”, с представяне на маски и костюми в конкурсната програма от състави и индивидуални изпълнители. На входа на Морската градина от 14:00 ч. гостуващите кукерски и сурвакарски  групи ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. В 16:00 ч. ще започне празничен концерт. На финала ще бъдат наградени победителите в конкурсната програма и специалните гости. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България по традиция ще бъде част от съпътстващата програма в часовете от 10:00 ч. до 20:00 ч. на пл. „Антон Новак”.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

в конкурсната програма на Варненски карнавал – празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия

1. Всички индивидуални участници и групите, желаещи да участват в конкурсната програма на Варненски карнавал – празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия се състезават с автентични или изработени от тях или други лица маски и маскарадни костюми.
2. Индивидуалните участници и групите, желаещи да участват в конкурсната програма на Варненски карнавал, попълват формуляр-заявка за участие – по образец.
3. Във Варненски карнавал могат да участват индивидуални изпълнители и групи, представящи герои от българската или чуждестранна маскарадна обредност, маска и костюм от различните етнографски области и на различните етноси, както и пресъздаване на герои от приказки, книги, филми, сериали и комикси.
4. Индивидуалните участници и групите могат да се запишат за участие само в една от посочените във формуляра категории.
5. Индивидуалните участници и групите ще бъдат оценявани от специализирано жури по следните критерии:
Красота и колорит на маската, маскарадния и сценичния костюм;
Придържане към утвърдените образци на местната, националната иличуждестранната културна традиция;
Оригиналност на изработката;
Артистичност при представянето на маските и костюмите.

6. Времетраене на представянето на групите в конкурсната програма:

А) За групи:

до 2 мин.;

Б) За индивидуални участници:

до 1 мин..

7. В конкурсната програма на Варненски карнавал НЕ се допускат изпълнения напесни, рецитиране на стихове и други импровизации от подобен характер. Представянето на маските и костюмите е чрез танц, мимика, жест, походка, поза, поклон или във вид на жива картина. Кукерските и сурвакарските групи презентират характерната маскарадна обредност за региона, който представляват.

8. Към заявката за участие групите прилагат кратка анотация на обичая или живата картина, която представят, и информация за групата/участника.

9. Крайният срок за подаване на заявките е 10 април 2020 година.

10. Заявки за участие могат да се изтеглят от сайтовете на  Дирекция Култура и духовно развитие: www.varnaculture.bg и на Дирекция Образование и младежки дейности: www.varnanamladite.com при Община Варна. Документите са публикувани и в официалната фейсбук група на събитието – Варненски карнавал.
11. Попълнените заявки да се изпратят в електронен вариант на email: varnacarnival@abv.bg .

Забележки:

Участници, които не са спазили условията за участие, ще бъдат декласирани.

Сценичното облекло на участниците на възраст до 10 години да е съобразено с метеорологичните условия.

Журито си запазва правото по своя преценка да преразпределя наградния фонд по категории според броя на участниците и да присъжда допълнителни поощрителни награди в рамките на размера на общия награден фонд.

Наградените участници получават грамота за участие и ваучер за парична награда от 100 до 1000 лв., в зависимост от мястото и категорията.

За децата, които не получат награди от журито, са предвидени допълнителни награди под формата на ваучери за книги, които се раздават на родителите по списък през седмицата след приключването на събитието.

За контакти:

Кристин Спасов – главен организатор

Длъжност: главен експерт „Празници и чествания” в дирекция КДР – Община Варна

Мобилен телефон: 0885/ 800 862;Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Природата има няколко много сериозни антидота срещу тази особена форма на живот. Този вирус е особена форма на живот, защото с едното краче е в мъртвата природа, а с другото краче […]

 

За няколко часа служители на „Общинска полиция“ глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна, съобщи пресцентърът на полицията във Варна.

В […]

 

Пикът на коронавируса у нас ще бъде около Великден според прогнозите. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден. […]

 
 

към началото