твоята гледна точка
ГЕРБ иска: До 10 години затвор за нелегални превози
Автор Vnews, добавено на 08.02.2020 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Нелегалните превози стават криминално деяние. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които внесоха в парламента 15 депутати от ГЕРБ.

От 3 до 5 г. затвор и конфискация на превозното средство, с което се превозват пътници, ако това става без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват от регламент, закон или подзаконов нормативен акт, предвиждат промените. Криминализирането на нелегалните превози бе едно от основните искания на автобусните превозвачи, за да не излязат на протест.

Когато с този превоз са причинени на друг значителни вреди или са получени неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, предвиждат промените.

Когато дейността е извършена от две или повече лица, които са се наговорили предварително за нейното осъществяване чрез използване на неистински или подправен документ, или документ с невярно съдържание, наказанието също е затвор от 5 до 10 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв. И в този случай съдът може да реши конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Криминализирането за нерегламентираните превози било наложително, тъй като се нарушавали обществени отношения, които не можели да бъдат защитени с административни санкции, пише в мотивите. Споделеното пътуване остава извън обхвата на Наказателния кодекс.

Сабри Бозов от рудоземското село Войкова лъка е спечилил 250 000 лева през януари и цялата сума вече му е изпатена.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Носенето на предпазна маска на публични места, включително и на улицата, вече не е задължително. Здравният министър Кирил Ананиев е отменил вчерашната си заповед, след като е разговарял с премиера Бойко […]

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи 33 легла за активно лечение на COVID-19. Те са разпределени в четири болници. Снимка Архив

Гражданите, […]

 

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 23 и 28 […]

 
 

към началото