твоята гледна точка
Приемат бюджета от 492 млн. лв. на 11 февруари, БСП пита къде са 1,5 млн. лева за зимна поддръжка от м.г.
Автор Vnews, добавено на 06.02.2020 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Съветиците от комисията по финанси в Общински съвет – Варна дебатираха почти 5 часа, за да приемат бюджета на Варна за 2020 г. в размер на 492,07 млн. лв и той да влезе за гласуване от местния парламент на заседанието му на 11 и 12 февруари.

По време на заседанието стана ясно, че 169,8 млн. лева в макрорамката  са делегираните средства от държавата, а останалите над 213,7 млн. –  приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 108,37 млн. лева.

От имуществени и други местни данъци се очаква в хазната  да влязат 91,6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество – по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са в размер на 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са в размер 76,7 млн. лева. Основна част по това перо са постъпленията от такси и от управление на собственост – 83%.

Проекторамката за направление „Образование“ е в размер на 154 млн. лв. и е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината с увеличение спрямо миналата година от 11 млн. лв.

Ръст на средствата има и по функция „Здравеопазване“. Предвидените средства са в размер на 23,4 млн. лева, или с 2,3 млн. лева повече спрямо предходната година. За социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета са отредени 17,2 млн. лева.

Капиталовата програма възлиза на 163,2 млн. лева, от които 100,6 млн. лева са по европейски проекти и програми. Акцентите в нея са: инвестиции в кварталите – в улици, тротоари, зелени площи, подобряване на инфраструктурата, строителство на спортни съоръжения и площадки.

Най-важният финансов документ за развитието на община Варна трябва да бъде одобрен от местния парламент. Заседанието, на което предтои да бъде гласуван бюджетът, е насрочено за 11 и 12 февруари 2020 г.

Междувременно стана ясно, че от името на групата съветници от БСП, секретарят и неин говорител Мария Тодорова е депозирала две искания за отчетност на публичните финанси на града.

В едното се настоява общинската администрация да предостави отчет на изпълнението на бюджет 2019 преди в пленарната зала да влезе за обсъждане бюджетът за настоящата година. Второто искане е за детайлна справка за средствата в бюджет 2019, гласувани за зимната поддръжка на общината.

Тодорова настоява администрацията да каже каква е наличността от планираните 1,5 млн. лв за зимното поддържане на уличната мрежа на територията на общината и още 30 000 лева за ръчно почистване на заледени тротоари от  Още повече, че за 2020 г. за целта са предвидени още 1,2 млн. лева.

От името на групата съветници от БСП  Мария Тодорова настоява неусвоеният размер на средствата за снегопочистване да бъде насочен към проектиране и изграждане на улично осветление в микрорайони в общината, където уличните тела не са просто за подмяна, а такива въобще липсват. Като пример е посочена района на т.нар. „Евросити“ в „Младост“.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се превърнат в нова политическа формация, установи vnews.bg.

Преобразен почти до неузнаваемост, […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на […]

 
 

към началото