твоята гледна точка
Захарта променя химията на мозъка само след 12 дни
Автор Vnews, добавено на 31.01.2020 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Всеки път, когато научим нещо ново или изпитаме удоволствие, в нашия мозък се активира много специално място – зона, която е свързана с усещането за възнаграждение. С помощта на естествени мозъчни химикали няколко области в централната нервна система общуват помежду си, за да ни помогнат да запомним и да повтаряме поведенията, които ни правят щастливи. Химическите “регулировчици” се наричат невротрансмитери.

Разчитайки до голяма степен на невротрансмитера допамин, системата за възнаграждение помага да се обяснят няколко важни човешки преживявания, като влюбване, сексуално удоволствие и наслаждаване на времето с приятели.

Обаче някои вещества, като наркотиците например, буквално похищават системата за възнаграждение и я свръхактивират. В стремежа на мозъка да повтаря някакво постоянно поведение за търсене на удоволствие се корени

механизмът на

пристрастяването

Дали захарта е такова вещество? И ако е така, помага ли да се обясни постоянното желание за храна?

Учен от САЩ на име Терон Рандолф измисля термина “хранителна зависимост” през 50-те години, за да опише натрапчивата консумация на определени храни като мляко, яйца и картофи. Оттогава проучванията, изследващи тази концепция, показват смесени резултати и някои експерти твърдят, че говоренето за пристрастяване към храната е малко преувеличено.

Новите изследвания помагат да се хвърли светлина по въпроса, тъй като д-р Майкъл Уинтърдал от Катедрата по клинична медицина на университета в Орхус, Дания, и неговите колеги изследват ефекта на приема на захар върху схемата за възнаграждение, разказва “Хелт лайн”.

Учените анализират ефектите от приема на захар, използвайки прецизни техники за изобразяване на мозъчната дейност с агонисти на опиоидни рецептори и антагонисти на допаминови рецептори, за да изследват системите за възнаграждение на мозъка на животни.

Екипът

предоставя достъп

до разтвор на захароза

в продължение на 1 час

за 12 последователни дни и след това повторно прави сканирането 24 часа след последната доза захар.

На изображението ясно се виждат големи промени в допаминовата и опиоидната система на мозъка.

Всъщност опиоидната система – онази част от химията на мозъка, която е свързана с щастието и удоволствието, вече беше активирана още след първия прием, обяснява водещият автор на изследването д-р Уинтърдал.

В обобщаването на резултатите се посочва, че храните с високо съдържание на захароза влияят на схемата за възнаграждение на мозъка по начини, подобни на тези, наблюдавани при пристрастяващите наркотици.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

83 848 – толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум.

Кирил Добрев представил доклад за хода на отчетно-изборната кампания в БСП досега.

Така […]

 

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни Заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Празникът […]

 

Голяма Задушница е. На днешния ден почитаме  душите на починалите, правим и църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено в годината задушниците […]

 
 

към началото