твоята гледна точка
Грипът набира скорост. В края на месеца – пик на епидемията
Автор Vnews, добавено на 22.01.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам.

През последните 9 дни са установени кръгло 75% от всички случаи на грип от началото на октомври до момента. Вече са 118 хората, при които е потвърден грипен вирус, след като са развили тежка пневмония или възпаление на мозъка. Част от тях са все още в болница. Една от пробите е постъпила след смъртта на пациент.

Повечето хора изкарват леко грипа. Но световният опит от досегашните епидемии показва, че средно 1 от 2-3 хиляди болни развиват лоша пневмония, 1 от 10 хиляди – възпаление на мозъка=

Това обяснява и защо при голямо разпространение на инфлуенцата растат сериозните случаи. Прогнози за тежестта на сезон 2020 все още не може да се направят, но вече има тенденции за доминиращия тип вируси. Засега преобладава грипът от тип А в двата негови подтипа – пандемичния свински грип H1N1 и “по-стария” вирус H3N2.

От началото на грипния сезон до момента сме изследвали 380 проби. Вече всеки ден числата растат, и в момента текат изследвания и данните се променят, но към вторник по обед сме потвърдили 49 случая на пандемичния вирус, 54 на H3N2 и 15 на вируса от тип В от линията “Виктория”. Това казва за “24 часа” проф. д-р Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести. Това са данните от октомври насам, но значителният ръст е през третата и началото на четвъртата седмица на януари, обясни експертката. В края на миналата седмица тя разказа, че от всички 84 доказани случая от октомври насам 54 са в периода 13-17 януари. За двата дни от новата седмица случаите още се увеличават.

Грипни вируси циркулират през цялата година. Спорадични инфекции се появяват и извън сезона на грипа, въпреки че честотата е много ниска през европейското лято. Такива заболявания са резултат от внесени случаи от екваториални райони (където предаването е през цялата година) и от южното полукълбо, където епидемиите са от юни до октомври.

В Европа епидемиолозите следят активно разпространението на грипните вируси от 1.X.

Защо проследяването започва толкова рано през есента? Теоретично, за да се обхващат гарантирано и студените години, когато вирусите тръгват рано-рано. Както и за нуждите на здравните системи – да имат база за прогнози за какви щамове, възрастови групи и усложнения да са готови лечебните заведения.

Според досегашния опит пандемичният вирус, наричан разговорно свински, поваля по-често млади и активни хора. А пък А/H3N2 – над 65-годишни, в повечето случаи с хронични заболявания.

Вирусите от В групата по-често атакуват децата, обяснява проф. Корсун.

Заради топлото време тази година грипът се разгръща по-късно от обикновено. Миналата зима в последната десетдневка на януари много градове вече са били стигнали пика на епидемията.

В момента столичните болници са най-активни в изпращането на секрети от носа и гърлото на техни пациенти, за които се подозира тежкопротичащ грип и усложненията му.

Освен в София бързо растат случаите и в Сливен, Смолян, Пловдив и Бургас.

Все още обаче не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа.

Подобно е положението и в Европа, която също получи отсрочка във времето заради топлата есен и като цяло меката досега зима.

За България вече се отчита забележимо увеличаване на всички респираторни заболявания. Абсолютната бройка не е показателна като база за сравнение, съди се по болните на 10 000 души население.

Последните данни на националния център по заразни болести извеждат на първо място по разпространение на дихателните инфекции

Монтана, следват Сливен,Пазарджик,Хасково, София-област, Силистра.

За най-малко пациенти с грип и респираторни заболявания съобщават болниците и личните лекари в Разград – едва 29 на 10 000 души от населението. Това е 8 пъти по-малко от честотата на болните в Монтана.

Лекарите напомнят, че първите симптоми на респираторните инфекции и грипа са близки, но при инфлуенцата те повалят буквално за часове и са по-силно изразени.

При грип никога не се започва с антибиотик – той е безполезен срещу вируси. При хората, които са рискови за усложнения или инфекцията директно поразява белите им дробове, както и при всички с понижен имунитет още в първите 24-48 часа се предписва антивирусно лекарство.

Не всички заразени развиват пълния списък симптоми – температура, болки и скованост по мускулите, главоболие, непродуктивна кашлица, отпадналост. По време на типичния сезон

75% от грипните инфекции протичат без симптоми.

Това са хората, които добиват имунитет, без реално да боледуват. Което не значи, че срещата им с някой друг от върлуващите в страната грипни вируси също ще протече приятелски.

Възрастните хора са в по-голям риск от развитие на тежки усложнения като пневмония. Повечето от тях имат и поне по едно подлежащо хронично заболяване, което намалява устойчивостта им на инфекция.

Децата и младежите са уязвими по друга причина: не са развили имунитет към вирусите, които срещат за първи път.

Останалите хора боледуват заради силната изменчивост на грипните вируси. Геномът им е обект постоянни спонтанна мутация, известни като антигенен дрейф.

Заради смесването на хора с грип и други болни спешните приемни на някои болници са сложили кутии с маски на регистратурите и повечето хора се възползват от възможността. Дали това ще им спести инфекция, не е ясно, защото пълните коридори се огласят от кихане и кашлица. Пръските на болните са най-сигурният източник на зараза, но може да се случи и косвено – през ръцете ни от предмети, върху които са попаднали секрети.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

В крайна сметка тол ситемата се отлага за 27 март. Това стана ясно след извънредната среща между премиера, финансовия министър, зам.-регионалния […]

 
Властта

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 25 февруари, в 8,30 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19.

Това […]

 
Здраве и красота

На всеки му се е случвало да се събуди посред нощ и да не може да заспи. Но лека промяна в […]

 
Жълто

Дженифър Лопес е поканила Меган Маркъл и съпруга ѝ принц Хари на своята сватба, която подготвя за това лято. Според информация […]

 
 

към началото