твоята гледна точка
СПАМ атака: Заразяват компютрите и телефоните ни с писмо от МВР
Автор: Пресцентър ОД на МВР, добавено на 15.01.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

ОД на МВР – Варна предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  – в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.
От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.
Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.

 

От 2016 г. отразяваме спам атаки, които използват авторитетата на сериозни институции, адвокати, като се приканват гражданите да отворят прикачен файл, който е заразен. Това коментира пред БНТ директорът на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП Явор Колев.

Както писахме, вчера се появи информация за нова спам атака, която цели да зарази компютрите на потребители с вируса „Троянски кон“.

„Установихме, че няма пробив в мейл сървърите на МВР. При отварянето на този файл, компютърът се заразява и пароли и ресурси от него стават уязвими“, обясни Колев.

Той заяви, че при последната атака е използван сървър на хостинг компания в Германия.

Шефът на „Киберпрестъпност“ коментира и друг тип атака, при която хакери рекетират, че имат компроматни записи от видеокамерите на личните ни компютри.

Явор Колев призова хората да променят паролите си по-често, като се използват сложни комбинации, както и да се използва легален софтуер.

Щетите от киберпрестъпления през миналата година се оценяват на 1 трилион долара, каза още Явор Колев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Светът е много динамичен, възможно е възстановяването след пандемията да стане по-бързо, но за някои стоки може би ще са нужни […]

 
Властта

Днес здравният министър издаде заповед, с която, считано от 05.06.2020 г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна […]

 
Здраве и красота

Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки и препоръча правителствата да отправят всеобщ призив за носене на предпазни маски за лице […]

 
Жълто

Петя Дикова и Илиян Любомиров очакват второ дете. Това сподели поетът в профила си във фейсбук.

„Винаги най-много съм мечтал да имам […]

 
 

към началото