твоята гледна точка
Нидерландия – първата страна без бездомни кучета
Автор Vnews, добавено на 07.01.2020 година, в категории: По света, Коментари (0)

Нидерландия носи гордото звание на първата държава в света, в която няма бездомни кучета. Резултатът обаче не е постигнат с евтаназия. Счита се, че има около 200 милиона бездомни кучета по целия свят, което означава, че всички можем да научим нещо от Холандия, предава „Канал3“.

Кучетата имат социален статус от векове в Холандия. Заможните хора имали кучета и като домашни любимци, и за спорт, докато бедните хора имали кучета за работа. През 2005 г. в Холандия е имало огромен брой кучета преди избухването на бяс. Широко разпространената епидемия от бяс означавала, че собствениците на кучета изоставят кучетата си на улицата. Здравословното състояние на кучето започнало да се разглежда като отражение на собственика и никой не искал да се разглежда като болен или необгрижен.

Създаден е данък за кучета, за да се улесни грижата за популацията на бездомните кучета. Този план предизвиква обратна реакция – тъй като хората не можели или не искали да платят данъка, това довело до още повече бездомни кучета.

Първата агенция за защита на животните е създадена през 1864 г. в резултат на това. Оттогава правата на животните са начело на социалните въпроси на Холандия. Злоупотребата с животни не се приема. За извършителите се налага глоба в размер на 18 539 долара и до три години затвор!

Правителството се зае с въпроса с пълна сила. Много градове налагаха големи данъци върху купените от магазини кучета. Естествено, това накара много хора да осиновят кучета от приютите, като освободят място за нови бездомни палета. Те също така започват програма, наречена Collect, Neuter, Vaccinate and Return, или CNVR за кратко. Това е общонационална програма, финансирана от правителството, която осигурява кастрация, стерилизация и ваксини за бездомни.

Сякаш това не е достатъчно, правителството създава полиция само за животни. Офицерите от организацията реагират на престъпления срещу животни и подпомагат спасяването на животни. Съществува и Партия за животните, която се фокусира върху правата на животните и хуманното отношение към тях.

Уникалното е също, че Холандия разглежда бездомните кучета не само като опасност за здравето и безопасността на хората, но и като етичен и морален проблем за обществото. Те осъждат жестокостта към кучетата и емоционалната инвалидност на хората, които не помагат на кучета, които гладуват, нараняват ги или дори ги умъртвяват.

Усилията на страната за защита на животните са били изключително успешни. Около 90% от хората в Холандия са осиновили куче в семейството си. Това означава, че около един милион кучета сега имат домове и семейства. Живот, изпълнен с лакомства и разтриване на корема!Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото