твоята гледна точка
Безплатни прегледи за пациенти с установена болест на Паркинсон в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна
Автор Vnews, добавено на 04.11.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Хората с установена Паркинсонова болест ще имат възможност за безплатни прегледи при опитни невролози в Първа клиника по неврология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Прегледите ще се провеждат след предварително записан час на тел. 052/ 978 242 в периода 4-15 ноември в интервала от 13.30 до 15.30 часа, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Ара Капрелян.

Инициативата е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с времето навлиза в късната си фаза, когато ефектът на обичайното лечение с прием на медикаменти през устата започва да намалява. И в тези случаи съвременната медицина предлага възможности за добър контрол на заболяването – консултирайте се с невролог, за да определи най-подходящата.

Заболяването се развива основно във възрастовата група между 50 и 60 г. Според масовата представа основният симптом при Паркинсонова болест е треперенето на ръцете. В повечето случаи обаче става дума за друг проблем – 10 пъти по-често има треперене при т.нар. есенциален тремор. Той е наследствен и при него пациентът има треперене на ръцете, но без това да е свързано с други симптоми. Освен това той не води до инвалидизация. Опитният невролог разграничава веднага двете заболявания, като може да се стигне и до радиоизотопно изследване, което определя категорично диагнозата при колебания.

Обикновено Паркинсоновата болест започва от едната страна на тялото – ляво или дясно, като най-честите симптоми са или треперене на ръката, или болки в ръката, в рамото, в мускулите на мишницата и др. След това постепенно се включват и другите крайници и болестта става двустранна. Винаги там, където е започнало заболяването, симптоматиката серазвива по-остро. Постепенно почеркът става по-некрасив, може да има промени във фините движения на ръката, тъй като човек става по-несръчен. След това пациентът се привежда леко напред, крачките стават по-къси и се очертава т.нар. класическо паркинсоново ходене – с малки крачки и леко провлачване на краката. Винаги единият крак се провлачва малко повече. След това гласът може да стане по-приглушен, кожата на лицето – по-мазна, да се появи мазна себорея в косата. Лицето става малко по-безизразно, а движенията и мисълта са по-забавени.

Важен симптом в началото на болестта, още преди другите оплаквания, са т.нар. нарушения на съня във фазата на сънуване, когато помръдваме. При хората с паркинсон е налице бурно мърдане, рязко отмятане на крака или ръката. Възможно е да има и викове. В такива случаи партньорът трябва да инициира консултация с невролог.

В България разполагаме с всички съвременни медикаменти за паркинсон, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна Паркинсонова болест се плаща изцяло от здравната каса. Изкуството в лечението е, че пациентите трябва да бъдат лекувани много внимателно – с колкото е възможно по-малко медикаменти, защото в един момент всички те престават да бъдат ефективни. Изтощават се рецепторите в мозъка, променят се невромедиаторите и средно след 15 г. лекарствата спират да действат.

Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно,  периодът без симптоми е само 2 часа дневно и търпи поне 1 час обезпокоителна дискинезия дневно.

Прегледите са част от кампания на Българското неврологично дружество, в която са включени още лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пандемията от коронавирус в света ускорява хода си, но още не е достигнала своя пик, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му, […]

 

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Това стана ясно на днешното заседание на постоянната […]

 

Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул да се превърне в действаща джамия. Европейската комисия и руският патриарх […]

 
 

към началото