твоята гледна точка
Даваме 40% от парите си за дома и за храна
Автор: 24 часа, добавено на 10.12.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Българите правят за храна и безалкохолни напитки едва около една пета от всичките си разходи и по този показател страната ни е на последно място на континента. Това показват разпространени в понеделник данни на Евростат за 2018 г.

От всичките си разходи българските домакинства отделят 19,1% за храна и безалкохолни напитки при средно 12,1% за Европейския съюз. Това е вторият по значимост разход след този за дома – отопление, осветление и други режийни разходи, които са 19,9%.

В три страни от ЕС разходите за храна съставляват по-голям процент от всички разходи на домакинствата, отколкото в България. В Румъния са 27,8%, в Литва 20,9% , а в Естония – 19,6%. (Виж графиката).

С няколко изключения по-лошо е положението в страните на континента, които не са членки на ЕС. Например в Сърбия този разход е 24,2% от всички, а в Турция е 21,2%.

Сред страните членки най-малко за храна харчат домакинствата във Великобритания, Ирландия и Люксембург. В още 7 страни членки този разход е по-нисък, отколкото е средният за Европа.

За повечето държави членки на Евросъюза, разходът за храна е едва на 3-о място след разходите за дома и за транспорта. В България разходите за дома също са на първо място, разликата е само в това, че храната идва на втора място като дял от всички разходи, а транспортът е на трето място.

За последните 10 години разходите за храна и безалкохолни напитки в повечето европейски страни остават стабилни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С допълнителни 20 на сто намалява полетите си през октомври нискотарифният превозвач Ryanair, обявиха от компанията. Съкращенията на курсовете са в […]

 
Властта

Варненци ще ползват безплатно общинските спортни бази от 23 до 30 септември, когато градът ще се включи в Европейската седмица на […]

 
Здраве и красота

Общоприето е, че закуската трябва да бъде възможно най-здравословна за тялото. Първото сутрешно хранене задава тон за целия ден, зарежда ни […]

 
Жълто

Филипа Иванова – красивата водеща на централната емисия “По света у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов.

Двамата […]

 
 

към началото