твоята гледна точка
НАП с още правомощия: На лов за 800 млн. лв
Автор: 24 часа, добавено на 10.12.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Държавата ще затегне контрола за събирането на декларираните, но неплатени осигуровки от бизнеса. Идеята е бизнесът и синдикатите да започнат дебата и да стигнат до консенсус за изменение на законодателството, така че да се намалят легалните възможности за отклоняване на облагането.

Тези намерения обяви в понеделник финансовият министър Владислав Горанов след форум за недекларираната заетост, организиран от КНСБ. Подчерта обаче, че мерките за затягане на събираемостта на осигуровките трябва да се обсъдят и с работодателите.

Една от възможностите е да се дадат

повече права на

служителите

на НАП – по

аналог с тези

на трудовите

инспектори

В момента декларираните, но невнесени осигуровки стигат 800 млн. лв., а заедно с недекларираните могат да достигнат и до 1-1,5 млрд. лв., алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

През 2010 г. като антикризисна мярка бе въведена възможността вноските да се декларират, без да се внасят, за да не губят работниците осигурителните си права.

“Това е врата в полето – фирмите декларират, но не внасят, а давностният срок от 5 г. минава. Тази възможност трябва да се ограничи”, категоричен бе синдикалистът Димитров. Той даде предложение фирмите, които не издължават навреме осигурителните вноски, да бъдат подлагани на данъчни ревизии още в текущата или най-късно през следващата година.

В Кодекса за социално осигуряване да бъде въведен ангажимент НАП да проверява всички субекти, които декларират задължения към осигурителната система за повече от 3 месеца, като едновременно с това отпадне възможността за опрощаване по давност на осигурителните задължения, предложи още президентът на КНСБ.

“През последните 10 г. икономиката в сиво намалява, но все още е над 20%. В сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22-23 млрд. лв. всяка година”, отчете Димитров. И даде пример, че

над 80% от

автосервизите

са в сивия сектор

Номиналното нарастване на приходите от осигурителни вноски изпреварва ръста на средния осигурителен доход и ръста на БВП. “Има напредък, макар често да ни подозират, че гледаме основно косвените данъци, най-вече ДДС, а по-малко внимание обръщаме на осигурителните вноски”, обясни пред синдикалистите Владислав Горанов.

Според финансовия министър сивият оборот трябвало да се затвори още на входа, защото това ще доведе до край и на неформалната заетост.

Ако в един

ресторант няма

укрит оборот,

то няма как на

сервитьора да

се плати под

масата,

обясни още той. (Какво каза министърът за неделните проверки на НАП във верига заведения – виж в карето.)

Според него проблемът на доверието в осигурителната система не е от вчера, а правителството винаги се въздържа от увеличението на правата в осигурителната система, които не са тясно обвързани с приноса.

Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост, коментира още Горанов.

Според него това гориво са сивите обороти, които трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството още от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, по-известен като “дебат по наредба № 18”, обясни Горанов. И увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците “денонощно се мисли по тази тема”. През април 2020 г. влизат в сила всички изисквания по наредбата.

Но колкото и да е въоръжена със законодателни решения, приходната администрация не може да бъде толкова изобретателна, колкото тези, които искат да избягат от облагане. През годините са предприемани много стъпки, но това е “едно неравно състезание” между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията. Горанов даде пример с акцията на данъчните в няколко заведения в столицата през уикенда (виж другото каре).

Министърът призова за активното гражданско участие по темата и разказа личен опит: “През 2016 г. бях на форум в Лондон, шофьорът от посолството навлезе 5 м в забранена улица и още на втората минута възмутени лондончани почукаха на предния капак, за да ни обяснят, че нарушаваме правилата. Бяха готови да ни набият и да обърнат колата”, даде Горанов пример какво е обществена нетърпимост към нарушенията.

Борбата със сивата икономика е предизвикателство за данъчните и осигурителните промени в страната. Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има нетърпимост към неспазването на закона, каза и социалният министър Деница Сачева. Тя увери, че предложените мерки ще бъдат разгледани и по тях трябва бъде постигнат консенсус между социално-икономическите партньори.

Горанов: Запечатали сме Spagetti Kitchen

Законови промени затварят вратички за криене на обороти

“Запечатахме няколко заведения от небезизвестната група Spagetti Kitchen. Давам конкретен пример не защото искам да навредя на една търговска марка, а за да дам пример как законодателството никога не може да бъде съвършено в тази сфера и ние постоянно трябва да ставаме все по-добри, за да сме равнопоставени на тези, които смятат, че могат да развиват своя бизнес за сметка на обществото”.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията за недекларирания труд. Той обясни казуса, заради който от петък тече акция на НАП, така: “Фирма работи с един бранд. В момента, в който натрупа задължения към фиска от стотици хиляди, милиони, а ние се опитаме да направим принудително изпълнение, в това число и отнемане на наличности на касата, на следващия ден осъмваме в този обект с друга фирма без имущество, прехвърлена на социално слаб.”

“Тези обекти са запечатани, но законът дава възможност те отново да отворят и отново да работят и на месец да се сменят по три фирми, след като са натрупали задължения, така че това е едно безкрайно състезание между добросъвестните и недобросъвестните”, добави министърът.

Той посочи обаче, че вече са приети промени в данъчните закони, според които, ако две или повече фирми с еднаква дейност, регистрирани на един и същ адрес, при регистрирането на ново дружество оборотите на всички ще се събират за целите на регистрация по ДДС.

Текстът няма да се прилага само ако има прекъсване на дейността на работата на съответния обект минимум за един месец между откриването на едната фирма и закриването на другата, обясни той.

Акцията на НАП в десетки ресторанти и заведения в София тече от петък и според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров се търсят данъчни задължения в размер на близо 15 млн. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Поне до края на седмицата времето ще се задържи топло, с почти летни температури. Морската вода е с приятна температура – 23-24 градуса и всичко това предполага едно удължаване на лятото. […]

 

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. […]

 

На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, през деня ще се […]

 
 

към началото