твоята гледна точка
Цацаров сменя системата за подаване на сигнали за корупция
Автор: Монитор, добавено на 28.11.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Ако бъде избран за ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров възнамерява да облекчи възможностите за подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси, като акцентира и върху нуждата от осигуряването на нужната закрила за подателите на информацията. Главният прокурор преди седмица бе номиниран от управляващото мнозинство за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. На сайта на парламента бе публикувана концепцията на кандидата.

В рамките на 25 страници Цацаров представя актуалното състояние на устройство и функциониране на Антикорупционната комисия и предлага конкретни мерки за оптимизиране и подобряване на работата й.

Според бившия съдия и настоящ „обвинител №1“ броят на служителите, които пряко отговарят за противодействието на корупцията по високите  етажи на властта е „крайно недостатъчен за нормална работа“. „Броят на служителите в дирекцията е неадекватен на обема работа, която й се възлага. Това налага предприемане на спешни мерки за осигуряване на допълнителни щатове в нея и незабавно започване на процедури по назначаване на лица, отговарящи на съответните изисквания“, категоричен е Цацаров, който предлага и разкриването на териториални звена за борба с корупцията по високите етажи на властта. Към настоящия момент тази дирекция,  която преди това е била в ДАНС, има свои представители само в столицата.

Цацаров предлага още въвеждането на постоянен медиен мониторинг, който да следи за разкрития, направени от журналисти и медии, с цел незабавна реакция.

От Концепцията се разбира още, че Цацаров планира засилване на ролята на Инспектората в Комисията, който да следи за интегритета на служителите на антикорупционния орган. Членовете на КПКОНПИ да имат ясно определени правомощия и функции, предлага още кандидатът. Според Сотир Цацаров има нужда от оптимизиране и улесняване и на подаването на годишните декларации за имущество и интереси от заемащите висши държавни постове.

Номинираният за следващ ръководител на КПКОНПИ отбелязва като положителен ефект доброто взаимодействие с прокуратурата. Той акцентира и върху нуждата от събиране на отделните дирекции на държавната комисия в обща сграда, а не както е сега – на различни адреси в столицата.

Очакванията са Народното събрание да избере следващия председател на Антикорупционната комисия след по-малко от месец. Освен Цацаров, за поста е номиниран и Симеон Найденов, депутат от „Воля“. На 3 декември двамата ще бъдат изслушани от ресорната парламентарна комисия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

3614 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 9530 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 37.9% от тестваните. Това показват показват данните в Единния информационен […]

 

Средства, които да се ползват приоритетно за връщане на парите на клиентите за провалените ваканции заради пандемията и разплащане с доставчици […]

 

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото