твоята гледна точка
Забраняват откриване на нови факултети и университети. Карта ще показва в кой район какви кадри трябват
Автор Vnews, добавено на 27.11.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Откриването на нови факултети и университети да бъде временно забранено, това гласуваха и приеха на първо четене депутатите със 111 гласа “за”, като БСП се въздържаха.

Мораториумът е за откриване на филиали и департаменти на висшите училища, като идеята е да се понижи количеството приети студенти и да се повиши качеството на образованието. Така ще се спре предлагането на пазара на труда на кадри, от които икономиката няма нужда.

За целта ще бъде изготвена национална карта на висшето образование. Тя ще показва по региони в България къде и от какви специалисти има най-голяма нужда икономиката ни. Националната карта трябва да бъде приета от парламента най-късно година след влизането в сила на новия закон. Именно с нея ще отпадне временният мораториум и НС ще предлага откриването, преобразуването или закриването на вузове.

Промените предвиждат също възможност младежите да работят още от студентската скамейка. Работодатели ще могат да сключват договор за стаж с тях и така ще им осигуряват работно място след завършване.

Ректорите пък вече ще сключват договори с образователния министър. Така ще му дават отчет за финансовото състояние на висшите училища, а също и възможност той да възлага определени политики и задачи на университетите. Именно тези промени породиха спор между народните представители. Според левицата те ограничават свободата и автономията на вузовете, затова от БСП гласуваха “въздържал се”.

“Висшите училища са успели да се съхранят на базата на принципа на академичната автономия, самоуправление и академичните свободи. Виждаме рискове и проблеми в така предложените промени”, каза от трибуната депутатът от БСП Николай Цонков.

Подчерта, че проектът има положителни идеи, но преди 2-ото четене трябва да се махнат някои неточности.

Не може да се говори за ограничаване на автономията на вузовете, а за отварянето им по отношение на процеса на обсъждане, обясни шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ. Според ДПС пък държавата трябва да вземе управлението на университетите в свои ръце, за да се спре емиграцията на умните младежи. “Когато има разминаване между търсене и предлагане на пазара на труда, следва ли държавата да се намеси? Да, и министърът е отговорен за това”, заяви депутатът Ерол Мехмед. От “Обединени патриоти” също искат държавата да поеме управлението на вузовете, за да се подобри качеството на образованието.

Дебата изслуша в залата министър Красимир Вълчев. През годините се е утвърдил крайно затворен модел на академично управление и днес той вреди, обърна се той към депутатите. Това самоуправление довело до разлика от два пъти в заплащането на млади и по-възрастни преподаватели.

Срокът за предложения между двете четения бе удължен на 16 дни и такива може да се правят до 13 декември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С допълнителни 20 на сто намалява полетите си през октомври нискотарифният превозвач Ryanair, обявиха от компанията. Съкращенията на курсовете са в […]

 
Властта

Варненци ще ползват безплатно общинските спортни бази от 23 до 30 септември, когато градът ще се включи в Европейската седмица на […]

 
Здраве и красота

Общоприето е, че закуската трябва да бъде възможно най-здравословна за тялото. Първото сутрешно хранене задава тон за целия ден, зарежда ни […]

 
Жълто

Филипа Иванова – красивата водеща на централната емисия “По света у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов.

Двамата […]

 
 

към началото