твоята гледна точка
Варивата – суперхрана за сърцето
Автор Vnews, добавено на 26.11.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Редовната консумация на варива – боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, съобщава сайтът Медикъл експрес, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.

й
ThinkStock/Getty Images

„Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това – варивата“, казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

леща
ThinkStock/Getty Images

Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р Янка Драганова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ […]

 

Адвокат твърди, че колекторски фирми предлагат „служебни защитници“ на длъжници, каквито законът не предвижда. Събирачите на дългове започвали дело срещу човек, […]

 

Ясно и с разкъсана висока облачност ще е днес сутринта. От юг тази облачност, предимно средна и висока, бързо ще се […]

 
 

към началото