твоята гледна точка
Не яжте нищо от гнила ябълка
Автор Vnews, добавено на 11.11.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Изследователка от Политехническия университет във Валенсия не препоръчва да се ядат плодове, ако една трета от повърхността им е развалена, пише „Росийская газета“.

В частност това важи за ябълките. В процеса на гниене се появяват микотоксини, които се разпространяват в здравата част на плода, без това да се вижда, предаде БТА.

„Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която сериозно уврежда здравето, например причинява рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки“, обяснява д-р Роса Порсел.

Микотоксините не изчезват при термична обработка. Поради тази причина не бива с развалени ябълки да се прави сладкиш или компот. Освен това мухълът има „корени“, които са отвъд повредената повърхност и не се виждат с просто око.

„Затова преди употреба е по-добре да нарежете съмнителния плод. Ако забележите и най-малката промяна в цвета и текстурата, трябва да го изхвърлите“, съветва д-р Порсел.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

1336, с 312 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 505 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 11.61% от тестваните. Това показват […]

 

Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), […]

 

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие […]

 
 

към началото