твоята гледна точка
Пренасочват пари за общини по селската програма за фермери
Автор: 24 часа, добавено на 02.11.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Около 154 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат пренасочени. Това е бюджетът по три от приоритетите по нея, а причината за прехвърлянето е, че не са постигнати междинните цели към края на 2018 г. от поне на 75% договаряне на сумите.

“За всеки приоритет по програмата се определя резерв от средства, който може да бъде използван, само ако се достигнат междинните цели към 2018 г.”, казаха от земеделското министерство пред “24 часа”.

След преглед на рамката за изпълнение Европейската комисия е излязла с решение, че три от пет приоритета не изпълняват изцяло заложените междинни цели и средства следва да бъдат пренасочени към приоритети, които са ги изпълнили. По мярката за финансиране на общински проекти например заложената цел е 235 броя, или около 204 млн. евро. Към края на 2018 г. е отчетено изпълнение от 18%, а плащанията са едва 13 млн. евро

Забавянето дошло заради обжалвания на процедури по обществени поръчки за избор на изпълнител. Така при договори за над 470 млн. евро, което е двойно над заложената цел, под 10% от тях получили междинно или окончателно плащане към края на 2018 г., посочват от ведомството на министър Десислава Танева.

Преизпълнение обаче се отчита при проектите за нови ферми, модернизиране на съществуващи стопанства, за млади фермери и за опазване на екосистеми в горското стопанство.

Към 1 октомври 2019 г. са изплатени 830 млн. лв., което е преизпълнение с поне 19 млн. евро. За това и управляващият орган на програмата отбелязва, че към момента няма риск за намаляване на средствата от ЕК.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Гражданите вече могат да заплащат местни данъци и такса битови отпадъци и за 2020 година, съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна. Няма промяна в размера на налога. Информация за […]

 

Акция на Специализираната прокуратура се провежда в сградата на Държавната комисия по хазарта, информира „24 часа“.

Тя е по проверката на държавното […]

 

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам.

През последните 9 дни са установени кръгло 75% от всички случаи […]

 
 

към началото