твоята гледна точка
Индустриалната зона “Варна-Аксаково” с премиерско рамо
Автор Vnews, добавено на 25.10.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Проектът за новата индустриална зона на Варна, който ще бъде реализиран съвместно с община Аксаково, получи подкрепата на премиера Бойко Борисов. Двамата с Иван Портних обсъдиха тази сутрин параметрите и развитието на проекта, който в момента се разглежда в Министерството на околната среда и водите. Експертният съвет по устройство на територията в Аксаково вече съгласува включването на зоната в Общия устройствен план на общината.

За реализацията на проекта са отредени над 8000 дка. През зоната минават автомагистрала „Хемус“ и старият път за София, в близост са пристанищата, жп връзки, летището и заводите в Девня.
Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата ще окаже пълно съдействие за логистичното развитие на индустриалната зона, която ще става все по-атрактивна с напредването на строителството на автомагистрала „Хемус“. Иван Портних информира премиера, че днес в МОСВ се подписва и успешно защитения от общината проект за осигуряването на 60 нови електрически автобуса за Варна.

Договорът е за одобрено финансиране за закупуването на превозните средства по проект „Екологично чист транспорт за Варна“ по приоритетна ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ по OП „Околна среда 2014-2020 г.“

Стойността на проекта е 85 378 649 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 69 999 999 лв. Освен закупуването на 60 нови електрически автобуса, ще бъдат осигурени бързозарядни и бавнозарядни станции.
Реализирането на проекта ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Варна, посредством намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди, както и до намаляване на шумовото замърсяване.

С новите електробуси подвижният състав на общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД ще бъде обновен 100%, след като през последните 6 години бяха доставени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса, отново чрез реализирани европейски проекти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. […]

 

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 
 

към началото