твоята гледна точка
Брюксел: България е напреднала достатъчно, ЕК няма да я наблюдава повече
Автор Vnews, добавено на 22.10.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

България е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на препоръките по мониторинга на ЕС над областта правосъдие и вътрешен ред. Затова Европейската комисия счита, че страната ни е изпълнила условията и е на мнение, че трябва да отпадне наблюдението над нас. Самото решение ще бъде прието, след като бъдат взети и становищата на Европейския съвет и ЕП.

Това става ясно от резюмето на доклада за страната ни, публикувано на страницата на Европейската комисия. С днешното решение за първи път се слага и ясна разграничителна линия между напредъка на страната ни и този на Румъния. За разлика от доклада за нас, в този за северната ни съседка подобна препоръка няма. На пресконференция преди минути еврокомисарят по миграцията и вътрешните въпроси Димитрис Аврамопулос изрично подчерта, че според ЕК страната ни е направила достатъчен прогрес по изпълнение на препоръките в областите правосъдие и вътрешен ред. Затова счита, че оттук насетне трябва да продължи сама наблюдението чрез вътрешен механизъм, за да бъдат реформите необратими.

За сметка на това мониторингът над Румъния от страна на ЕК ще продължи, тъй като процесите там продължават да раждат „големи притеснения“ в ЕК. На днешното заседание на Еврокомисията е бил разглеждан и въпросът за присъединяването на Хърватска към Шенген, като ЕК дадена зелена светлина за това. В коментар на решението, което трябва да бъде одобрено и от правителствата на всички страни-членки, Аврамопулос посочи, че се надява скоро и България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Препоръката на ЕК за падането на мониторинга е от изключително значение, но не е крайната стъпка за отпадането на механизма. За да бъде вдигнат той е нужно одобрение и на Европейския съвет и на Европейския парламент.

Ето какво пише в доклада за нас одобрен на днешното заседание на ЕК в Страсбург:

„Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България“.

С тази стъпка реално досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер реализира надеждата си, изказана когато пое Комисията, че наблюдението над нас ще приключи в рамките на мандата му. Днес той самият припомни това, като посочи: „Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

0 лева за чадър и шезлонг по морето тази година. Това обещаха концесионерите на 17 от родните плажове. Други пък ще […]

 
Властта

Общинските приходи са намалели с над 40% само за март-април, когато в сила бе обявеното извънредно положение. Това показва проучване на […]

 
Здраве и красота

От 1 юни да отпадне напълно 14-дневната карантина за влизащите в България хора, които не са болни. Това предложение до правителството […]

 
Жълто

Херцогът и херцогинята на Съсекс са започнали да изплащат ремонта на резиденцията си в Уиндзор, който струва два милиона и четиристотин […]

 
 

към началото