твоята гледна точка
Арменската епархия в България иска нов духовен водач
Автор Vnews, добавено на 17.10.2019 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Арменската епархия в България в лицето на представителния си орган – Епархийски съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква, иска Светият Престол в Ечмиадзин, Армения, да даде съгласието си и да започне процедура по номиниране и демократичен избор на нов Архиерей за България.

В официална позиция до Светия Престол, приета на изнесено заседание във Варна, ЕС на ААПСЦ обяви, че сваля доверието си от действащия архиерейски наместник Епископ Татев Агопян.
Мотивите за искането си председателят на ЕС на ААПСЦ Антраник Шакариян изложи в публична позиция и пред медиите.
Публикуваме пълния текст на Позицията.

ՀԱՅԱՍՏԱՆԵԱՑ   ԱՌԱՔԵԼԱԿԱՆ      ՈՒՂՂԱՓԱՌ   ՍՈՒՐԲ   ԵԿԵՂԵՑՒՈՅ   ՊՈՒԼԿԱՐԻՈՅ   ԹԵՄ

ԹԵՄԱԿԱՆ ԽՈՐՀՈՒՐԴ

АРМЕНСКА АПОСТОЛИЧЕСКА ПРАВОСЛАВНА СВЕТА

ЦЪРКВА   В  БЪЛГАРИЯ

ЕПАРХИЙСКИ СЪВЕТ

 

 

 

 

 

ПОЗИЦИЯ

На Епархийски съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в Република България

 

 

След прецизен и обективен анализ на ескалиралото напрежение в рамките на Арменската Епархия в България, Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България установи, че са налице следните негативни тенденции, разклащащи устоите и авторитета на Арменската Епархия в България, а именно:

– Траен отказ от страна на Негово Преосвещенство Епископ Татев Акобянда изпълнява преките си задължения като Духовен водач и обединител на арменската християнска общност в България.

Като Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, от началото на своето служебно назначение Негово Преосвещенство е отслужвалСвета литургия само в определени енории – предимно такива с назначени свещенослужители. Епископ Татев Акобян категорично не упражнява задължението си на духовен пастир на нашето паство. На проведените литургииНегово Преосвещенство не пропуска случай да демонстрира своето неуважение към представителните органи на Арменската Епархия и тласка енориашите към разделение и омраза.

Трайна тенденция и демонстративен отказ от Негово Преосвещенство дакомуникира с Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България /видно от официална кореспонденция, която прилагаме към настоящата позиция/.

Това поведение на Негово Преосвещенство доведе до една от най-сериозните кризи в историята на Епархията свързана с осигуряването на свещенослужители. Пример за това е фактът, че вече четвърти месец искането за назначаване на свещеник във варненския храм “Свети Саркисстои безрешение. Вместо това се правят внушения и опити за прехвърляне вината на Епархийския Съвет.

Подминава се факта, че Църковните настоятелства по места и Епархийският Съвет са законно избрани и регистрирани. Допускането на коментари, определения и оценки от страна на свещенослужителите по отношение на представителните органи на Арменската Епархия разклаща сериозно авторитета и устоите на институцията. Църковните настоятелства, както и Епархийският Съвет имат и ползват правото си да искат замяна на свещеник, когато той не изпълнява функциите си на духовен пастир и наставник, не приема и възпрепятства дейността на представителните органи на Епархията, не съобразява поведението си с Устава.

С налагане на забрана на свещениците да комуникират с Епархийския Съвет, Епископ Татев Акобян практически парализира координирането на свещенослужителите, според потребностите на вярващите, в рамките на 13-те енории. Негово Преосвещенство не направи необходимото за покриване на нуждите на енориашите от Варненската енория. Епархийският Съвет имаше свое временно решение за разпределение на службите във варненската енория между свещениците от Русе и Бургас. Поради наложената забрана от Негово Преосвещенство, недоволството на енориашите във Варна ескалира и Епископ Татев Акобян насочи абсолютно неоснователно това недоволство върху църковното настоятелство и Епархийския Съвет. Отказът на Епископ Татев Акобян да извърши разпределение на свещениците и да изготви график за свещенослуженията, по своята същност създава предпоставки за нарушаване на Закона за вероизповеданията в Република България.

– Налагане забрана на църковните настоятелства да комуникират и координират своята дейност с Епархийския Съвет. С това си действие Негово Преосвещенство блокира изготвянето и приемането на проекто-бюджетите както на църковните настоятелства, така и на Епархийския Съвет. По този начин се възпрепятства включително предвиденото от Епархийския Съвет финансиране на строежа на църковния храм в София.

Като най-сериозен проблем, дал предпоставка за множеството вълнения, въпроси и спекулации остава въпросът със спорните текстове в новоприетия Устав на Епархията. Причината: Отказ от страна на епископ Татев Акобян да изпълни целевия мандат, даден му от Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин II в България за изчистване на тези спорни моменти в Устава на Епархията. Въпреки възложения мандат с ясно формулирани правомощия, Негово Преосвещенство не инициира и не организира нито една среща по въпроса, който го доведе в страната ни. В резултат на това нито един представителен орган на Арменската Епархия в България не е наясно кои са текстовете, по които има претенции и желание за корекции Светият Престол.Всичко това дестабилизира още по-силно Епархията.

– Отклоняване на свещеници от пряката им мисия и ангажирането им в инициативи, некореспондиращи с основната им мисия. За наше огромно съжаление станахме свидетели как на организирания протест в Пловдив,Епископ Татев Акобян вместо да призове за мир, любов и сговор между миряните, отправи послания за борба и излизане на улицата.

Епископ Татев със своето бездействие по отношение на дадения мумандат от Негово Светейшество за изясняване на спорните текстове в Устава, с нежеланието за заменянето на свещенослужители, които се отклоняват от църковните норми и задължения, сеещи разделение и откровени лъжи по адрес на миряни от тяхното папство, прехвърляне изкуствено вина в представителните органи на Арменската Епархия в България, доведоха до сериозна криза, разкол, напрежение и сериозно накърниха името на Арменската Църква и народ.   Считаме, че това поведение е несъвместимо както със сана му, така и с призванието му да бъде обединител на вярващите и източник на спокойствие и доброта.

Епархийският Съвет на ААПСЦ смята, че присъствието на Епископ Татев като Архиерей на Арменската епархия в България нанася непоправими вреди върху целостта и единството на християнската ни общност.

Епархийският Съвет на Арменската Епархия в България сваляме своето доверие от служебно назначения Архиерейски наместник, Епископ Татев Акопян. Това решение е продиктувано от поведението на Негово Преосвещенство, което изчерпи всички възможни пътища за диалог.

За това Епархийският Съвет ще уведоми Светия Престол в Ечмиадзин, с надежда Негово Светейшество Карекин II, Католикос на всички арменци дададе своята благословия, с която Арменската Епархия в Република България да организира и извърши демократичен избор на нов Архиерей.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 

към началото