твоята гледна точка
120 млн. евро повече за “Еразъм +”
Автор Vnews, добавено на 01.10.2019 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

3-часовото изслушване на Мария Габриел приключи току-що под аплодисментите на залата в Европейския парламент. Освен че бе впечатляваща в отговорите си – като съдържание и като брилянтно владеене на френски език (преди да влезе в политиката, тя е преподатавател в университета в Бордо), тя трогна евродепутатите с “Върви, народе възродени”.

Солидарност, сътрудничество и конкурентноспособност – след като приключи с този девиз на Жак Делор, Мария Габриел завърши на български: “Върви, народе възродени” е написана преди 127 години в скъпия ми град Русе от преподавателя по френски Стоян Михайловски. 9 години преподавателят по музика в Ловеч Панайот Пипков прави мелодията, след като вижда, че негов ученик е потънал в това едно стихотворение. 15 минути по-късно е сътворена мелодията”, разказа Мария Габриел. И рецитира стихотворението, като не пропусна да подчертае, че с тази песен в България се открива всяка учебна година.

Мария Габриел защити внушително ресора, който ѝ повери новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „Иновации и младеж“, в който влизат също образованието, науката, културата и спортът.

Ще работя за преодоляване на пречките, които възпрепятстват обучението в друга държава и свободното движение на учещи. Една такава пречка е отсъствието на европейска студентска карта. Ще насърчавам трансграничното обучениe. Ще продължа работата по ключови компетентности, качествено образование в ранна детска възраст, взаимно признаване на дипломи и резултати от изучаването на езици. Заставам зад амбициозна политическа визия за създаването на пространство, където никакви граници не възпрепятстват ученето, следването и провеждането на научни изследвания.

Това декларира на изслушването ѝ в Европарламента българският еврокомисар Мария Габриел, която бе предложена от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за нов мандат, този път с ресор “Иновации и младеж”. Тя представи приоритетите си пред две комисии на ЕП – по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование. Първата задаваше въпроси за научните изследвания и иновациите, а втората – за образованието, културата, младежта и спорта.

По първата част на портфолиото Габриел ще работи с вицепрезидента Маргарет Вестагер, а по въпросите от втората област – с вицепрезидента Маргаритис Схинас. Почти всички от останалите 25 кандидати за ЕК са изслушвани от по една комисия на ЕП, но огромното портфолио на българката, която ще отговаря за две тежки дирекции в ЕК, я разпредели в две ресорни комисии. Габриел се справи впечатляващо и във встъпителното си слово, и в отговорите на 25-те въпроса, които ѝ зададоха представители на всички политически сили в ЕП по време на 3-часово изслушване.

По отношение на “Еразъм” ще работя усилено, за да изпълня призива на избрания президент г-жа Фон дер Лайен за утрояване на бюджета, което ще доведе до по-нататъшното развитие на приобщаването към програмата, обяви Мария Габриел. Мерките ще включват целеви безвъзмездни средства за хора със специфични нужди, по-гъвкави формати, подходящи за нуждите на хора в неравностойно положение, целеви мерки. Искам структурните фондове и InvestEU да подкрепят държавите членки при осигуряването на равен достъп до висококачествено приобщаващо образование в съответствие с първия принцип на Европейския стълб на социалните права, добави Габриел.

“Тези политики прекрасно се основават на опита, който натрупах през последните 2 г. В позицията на комисар, отговорен за цифровата икономика и обществото, по-специално съм управлявала частта “Информационни и комуникационни технологии” на програма “Хоризонт 2020” (13 милиарда евро), Механизма за свързване на Европа (1 млрд. евро) и програмата “Творческа Европа” (1 млрд. евро)”, напомни Габриел. Благодарение на свършеното от нея тя защити и нова програма в следващата многогодишна финансова рамка – “Дигитална Европа”.

„Освен финансирането, редица политики, които управлявах, са пряко свързани с новото ми портфолио. Такъв е например случаят с новия набор от правила за авторско право и аудиовизуални правила, които договорих от името на ЕК и които са от първостепенно значение за европейската култура. Друг пример е планът за действие в областта на цифровото образование, който представих заедно със сегашния комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, и които ще актуализирам. Друг пример – моят непрекъснат ангажимент с цифровите умения, както личи от създаването на програма за стаж, финансирана със средства на „Хоризонт 2020“, но изпълнена чрез „Еразъм+“, който помогна на хиляди млади европейски специалисти да получат цифров опит в чужбина“, добави Габриел.

По време на изтичащия ѝ мандат в ЕК на Юнкер тя постигна и друг голям успех – платформите да са длъжни да плащат справедливо на творците, чиито произведения качват.

Габриел обеща на европейските депутати, че ще ги включва и при правенето на политики, и в политическия диалог.

Аз съм на ваша страна – „Хоризонт Европа“ трябва да стигне 120 милиарда евро. Също – да се увеличат средствата по „Еразъм+“, „Творческа Европа“ и Европейския институт за научна и развойна дейност. Така, както правих в досегашния си ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ – стигнахме до 34% увеличение. Първо, искам да съм сигурна, че обещаните средства ще бъдат гарантирани. Където не стане, ще бъде компенсирано. Повече от 609 милиона има в частта „Творческа Европа“.

Това заяви българката, чийто ресор в новата ЕК ще е много голям – обединява две тежки дирекции, и именно затова я изслушват две комисии на ЕП – по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование.

„Радвам се, че много от инициативите ми ще получат продължение. Вярвам, че в следващите часове ще набележим много нови идеи и средства за учените, иноваторите, за младите хора, за творците, за да постигнем такова европейско пространство, което да бъде на висотата на очакванията на младите хора.“ Това заяви еврокомисарят Мария Габриел.

„И за в бъдеще хората ще са в центъра на политиките ми. В центъра е човекът. Полза за всички, без да бъдат делени на малки и големи. Ще опитам да надградя. Ще имам инициативи за гражданите и регионите. Тези таланти са Европа на сърцата, Европа, която вдъхновява нашата младеж, артисти, творци, спортисти“, обобщи в обръщението си на български и френски Мария Габриел. В началото тя благодари на премиера Бойко Борисов и на избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен на български. В средата на 15-минутното си обръщение мина на френски и продължи на този език, докато отговаряше на всички въпроси от залата в продължение на 3 часа, на колкото е фиксирано изслушването на кандидатите за еврокомисари.

Климатът, демографските проблеми и всички области на живота са също във връзка с новия ресор, в чиято основа са иновациите. Инициативи отвъд утъпканите пътища обеща Мария Габриел.

Тя ще създаде нов Европейски съвет за иновации и Европейско пространство за образованието и още доста други нови инициативи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

По 610 лева помощ на месец ще могат да получават до края на годината семейства с едно дете до 14 г. по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Семействата […]

 

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на […]

 

116 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавируса у нас през последното денонощие при направени 3667 PCR теста, сочат данни […]

 
 

към началото