твоята гледна точка
Държавата отказва да поеме първите 3 дни болнични, бизнесът – също
Автор Vnews, добавено на 27.09.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Държавата категорично отказва да плаща първите 3 дни болнични, но иска реформа, за да се спрат злоупотребите.

Бизнесът също не иска да продължават да са за негова сметка и оказва натиск за

промяна още

с бюджет 2020

Идеята, сложена на масата за преговори, е да се въведе период на изчакване от 1 до 3 дни, в които никой да не плаща болничните. Това обаче да не важи при тежки заболявания – онкологични, тежки хронични, при операция и пр.

Този вариант за реформа предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България , която се превърна във флагман на бизнеса по този спор. (Виж долу.)

От АИКБ сочат практиката в ЕС – в близо половината страни членки първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого, за да се избегнат злоупотреби.

През последните шест години болничните са скочили двойно, като според работодателите всеки 4-и е на здрав човек. С 30% нараствали пък около официални почивни дни.

Първото предложение от законодателя дойде от парламентарната група на “Воля”. Според проекта ѝ първите три дни трябва да се плащат от НОИ, а не от работодателя, както е сега. То обаче бе отхвърлено от комисията по социална политика на НС, а вчера не срещна подкрепа и на тристранката. На заседанието на социалните партньори всяка страна остана на своята позиция – работодателите подкрепиха предложението, но искат кардинална реформа. Синдикатите скочиха, че това не може да е за сметка на работника.

Основната колизия е какво означава изчаквателен период. Според бизнеса – никой да не плаща. Напротив, след тези 1 до 3 дни шефът плаща пълното възнаграждение за период до 33 дни в различните държави, опонира Ася Гонева от КНСБ. Тази позиция се подкрепя и от КТ “ Подкрепа” (виж интервюто долу).

Социалният министър Бисер Петков обясни, че това предложение

ще натовари

допълнително

бюджета на ДОО

с 200 млн. лв. Същата позиция застъпиха и експертите от финансовото министерство. Тази мярка е крайна, тя не връща към съществуващото преди положение, тъй като в българското законодателство винаги е било регламентирано, че работодателите плащат определен период от отпуска за временна неработоспособност – три или един ден, обясни Бисер Петков защо е против. От думите му стана ясно, че не може да се ангажира дали ще има промяна през следващата година и ако да – в каква посока.

Българската стопанска камара пък иска пълна картина, каквато ще даде въвеждането на електронната здравна карта.

Компромисен вариант според АИКБ бил да не се плащат първите два, следващите два да се поемат от работодателите, а

НОИ да почне

да плаща от 5-ия

ден, което

ще разтовари

бюджета му

Имало и идеи бизнесът да плаща общо 15 дни годишно, а джипитата да изписват болнични за до 7 вместо 14 дни.

На масата са и други предложения – да се договорят различни проценти за обезщетение през първите 3 дни или шефът да дава разрешение за всеки един болничен.

Сред новите идеи е да се анулира болничният, ако пациентът не се лекува у дома или не спазва препоръките на лекаря. “Предлагаме включване на текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което пациентът носи отговорност и търпи санкции”, пишат в становището си от Националнато сдружение на общопрактикуващите лекари. Посочените от тях санкции са анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ, обявяване на отсъствието за самоотлъчка, налагане на глоба и пр.

Контролът може да е планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни, предлагат медиците.

През юли лично премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават, “за да не се стига до арести”. Разпореди и проверка на МВР и прокуратурата за реда на издаването на болничните и спешни мерки, за да спре изтичането на държавни пари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Оттук нататък ни очаква топло време. Има много голяма вероятност във вторник в София да вали. До края на месеца ще има температурни аномалии – положителни – в рамките на 2,5-3 […]

 

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. След студената утрин, дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 0 и 5 […]

 
 

към началото