твоята гледна точка
Ученици и студенти ще пътуват с карти за 15 лв по всички линии
Автор Vnews, добавено на 11.09.2019 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания ще пътуват при ниски цени на картите във всички линии на градския транспорт във Варна. Това предлага кметът Иван Портних с проект за изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт.

Учащи се в учебни заведения ще заплащат 15 лв. месечно за абонаментна карта за всички линии в чертите на града. Пенсионерите при условията на гл. VІ от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал. 1 – 3, с постоянен адрес на територията на община Варна ще ползват карти по 8 лв. за цялата градска мрежа, съобщи ИА “Черно море”.

Не са забравени и хората с увреждания. Пълнолетни варненци с инвалидност между 50 и 70% ще пътуват по автобуси и тролеи срещу само 25 лв. месечно. Ако ТЕЛК-решението сочи увреждане между 71 и 90%, то картата е само 15 лв., а между 91 и 100% – 8 лв. Картите за придружителите е 15 лв. на месец. А непълнолетните варненци с увреждания между 50 и 100% ще имат безплатни карти.

До момента община Варна е доплащала 25% от стойността на картата. С въвеждането на новите преференциални цени ще се наложи компенсация в размер на 35%. Прогнозен брой издадени абонаментни карти за месец в чертите на града – 29 500, от тях 26 550 – 90% за всички линии и 2950 за една линия – 10%; за крайградски линии 2000 бр. В бюджета за 2019 г. са предвидени над 5,5 млн. лв.

За учащите с адресна регистрация в селата Тополи, Казашко, Константиново, Звездица и Каменар и в района на Златни пясъци цената на абонаментната карта също ще бъде 15 лв. Съответно се запазва доплащането до действителната цена на абонаментна карта, от страна на община Варна до превозвача. Става въпрос за 90 карти на месец и дофинансиране от 34 510 лв.

Промените в Наредбата предвиждат цената на картата за 1 линия да стане 35 лв., по всички линии – 50 лв. Въвеждат се съответно 3-месечни и 6-месечни карти с преференциални цени.

Предстои Общинският съвет на Варна да приеме промените в Наредбата преди началото на предизборната кампания. Тя е публикувана на 9 септември т.г. и ще бъде едно от последните важни решения на местния парламент в този мандат.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за […]

 

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна […]

 

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, […]

 
 

към началото