твоята гледна точка
Готвенето с растителни масла може да доведе до рак, сърдечни болести и деменция
Автор Vnews, добавено на 10.09.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Готвенето с растителни масла не е безопасно, тъй като при висока температура тези масла отделят вредни за организма вещества, показва изследване на учени от Оксфорд, цитирани от научната платформа Nature.

Специалистите установили, че нагряването на растителните масла води до ръст на концентрация на алдехидите – органични съединения, чието въздействие се свързва с висок риск от развитие на ракови заболявания, сърдечно-съдови болести и деменция, предава offnews.bg.

Като пример за особено вреден хранителен навик, учените посочват консумацията на традиционното за британската кухня ястие Fish and Chips – пържена риба с картофки.

Проведените изследвания са показали, че в това ястие, приготвено с растителна мазнина, съдържанието на токсични вещества надвишава безопасният денонощен лимит, определен от СЗО, със 100-200 пъти.

При пържене с краве масло и свинска мас се отделят значително по-малко алдехиди, твърдят учените.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р Янка Драганова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ […]

 

Адвокат твърди, че колекторски фирми предлагат „служебни защитници“ на длъжници, каквито законът не предвижда. Събирачите на дългове започвали дело срещу човек, […]

 

Ясно и с разкъсана висока облачност ще е днес сутринта. От юг тази облачност, предимно средна и висока, бързо ще се […]

 
 

към началото