твоята гледна точка
МУ-Варна започна записването за дистиплините „Морска медицина“ и „Авиационна медицина“
Автор Vnews, добавено на 04.09.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

МУ-Варна започна записването за свободноизбираемата дистиплина „Морска медицина“ за учебната 2019/20 година. Обучението е за студенти по медицина от 4-ти и от 5-ти курс, съобщиха от учебното заведение.

За първи път университет организира обучение и по специфичната медицинска дисциплина „Авиационна медицина“. То е за студенти по медицина от 4-ти курс и ще се провежда на територията на МУ-Варна с изнесени практически занятия във военните и цивилни авиационни структури.

„Морската медицина“ е специфична медицинска дисциплина, която се изучава в различна степен и форми предимно в развитите морски държави (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Япония и др.).  Тя дава възможност на студентите по медицина и медицинските специалисти в тези държави по – успешно да се справят сьс специфичните предизвикателства на диагностично – лечебния и експертизен процес, свързан с нея.

В специалността „Морска медицина“ по време на обучителния курс ще се изучават корабна и  водолазна медицина, хипербарна оксигенотерапия, отравяния от морски обитатели и др. Особен интерес у студентите предизвикват практическите занятия, които се провеждат във Военноморско училище и Военноморска болница. За първи път в курса на обучение ще бъдат проведени учебни занятия на плавателни съдове на МУ-Варна- „Хигия“, „Панацея“ и „Таласа“.

Курсът завършва с участие във фестивала, организиран от МУ-Варна-„Море и здраве“, който е посветен на Европейския ден на морето.

Желаещите да изучават изключително интересната и практически необходима дисциплина „Морска медицина“ могат да направят заявка на електронен адрес: boyan.parvanov@abv.bg, на тел. 0882 051 681  (Д-р Боян Първанов) или лично в Катедрата по медицина на бедствените ситуации и Морска медицина в сградата на РЗИ. Курсът ще стартира от месец октомври. Ръководител на обучението е доц. Димитър Ставрев – дългогодишен морски инструктор и преподавател.

Медицинският университет във Варна е първият и единствен медицински университет в България, в който се провежда обучение по „Авиационна медицина“. Желаещите да се включат в курса могат да направят заявка на електронен адрес: boyan.parvanov@abv.bg или на тел. 0882 051 681  (Д-р Боян Първанов) или лично в Катедрата по медицина на бедствените ситуации и Морска медицина в сградата на РЗИ.

Обучението ще стартира от месец октомври. Ръководител е проф. Любомир Алексиев– председател на Българско сдружение по авиационна, морска и космическа медицина. Проф. Алексиев е дългогодишен преподавател, учен и изследовател във Военномедицинска академия. Занимава се с проблемите на авиационната и космическата среда и отражението им върху пребиваващия в нея човешки организъм. Особени акценти в неговата научна дейност са професиограма на летателните специалисти, а също така и хигиена и здравен мениджмънт на пътуванията с въздушен транспорт.

Авиационната медицина представлява и съществена част от медицина на пътуванията и туризма. Квалифицираните лекари в тези области ще могат при подходящ обем от теоретично и практическо обучение да се реализират и в туристическия бранш, бележещ ускорено и важно за икономиката на страната развитие.

Програмата засяга теми свързани с авиационна хигиена и токсикология, здравословни и безопасни условия на труд, авиационна психология, пространствена дезориентация и илюзии в полет, значение на човешкия фактор за авиацията, култура на безопасност, разследване на авиационни произшествия, клинична авиационна медицина, медицински стандарти и експертиза на авиационен персонал, въздушна и космическа форма на болестта на движението и много други.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“, съобщават от държавното обвинение. […]

 

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни Заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Празникът […]

 

Голяма Задушница е. На днешния ден почитаме  душите на починалите, правим и църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено в годината задушниците […]

 
 

към началото