твоята гледна точка
Август остава идеален за плаж, септември идва прекрасен – топъл и сух
Автор Vnews, добавено на 13.08.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Притеснителен е продължителният период с топли дни, но това не е феноменално, няма място за безпокойство. Разбира се, по-възрастните граждани и децата не трябва да се излагат на силно слънце, да прекарват на сянка времето между 12 и 18 часа. Пиенето на вода е абсолютно задължително, в жегата организмът бързо се дехидратира. Това разкри климатологът проф. Георги Рачев.

На 15 август, Успение Богородично, от запад ще нахлуе малко по-хладен въздух, който ще понижи темп​ературите с 4 до 6 градуса. Ще има гръмотевични бури, засега се очертава да са сравнително слаби. Това ще продължи 2 дни и от събота, особено от неделя, отново ще има повишение на температурите в добрия смисъл. Настъпва онова хубаво августовско време, типичното златно лято – сухо, топло. Дори в Пловдив сутрешните температури ще бъдат 18-20 градуса, т.е. във втората половина на нощта може да се спи идеално на отворен прозорец.

Искам обаче да обърна внимание върху много голямата опасност от пожари почти в цяла България, особено в полето край Пловдив и Пазарджик. При това сухо време огън при малък вятър може да предизвика голямо нещастие. Апелирам към хората ​- не палете огън на открито, особено при ветрец. Тревите са сухи, всичко е като барут – една клечка – и ще стане непоправима беля. Палене на стърнища и сухи клони по нивите ще доведе само до пожар, трябва да бъде отложено за наесен, каза професорът.

„Който тръгва сега за морето, е уцелил десетката. Морето е топло, типично августовско, с източен вятър. Ще има вълни от 3 бала, на юг – 4 бала. Трябва обаче да се внимава за типичното за август мъртво вълнение, за дънни ями, да не се прекалява с алкохола. Морето не прощава на тия, които не спазват правилата, нормите на безопасност“, посочи Рачев.

Очаква ни и хубав септември ​- топъл, с по-малко валежи. Обикновено на 3-4 години веднъж месец септември е по-хладен и дъждовен. А първата му половина винаги е била чудесна. Около първия учебен ден понякога прекапва, след което настъпва типична златна есен, когато се прибират плодовете, когато сутрин излизаш с дрешка, а се връщаш по тениска, посочва още експертът.

Що се отнася до температурите през юли, които бележат рекорд, професорът обясни, че това са данни на европейския институт „Коперник”, според чиито измервания юли 2019 г. е с 4 десети от градуса по-топъл от всички месеци юли досега, откакто се правят измервания. 4 десети от градуса е малка разлика, много трудно може да се постигне такава точност. Самият институт даде възможност и на други световни агенции да направят изчисления по друг начин. Но не е най-важно дали този юли е най-топлият. Определено той е в топ 5 на най-топлите месеци, откакто въобще съществуват метеорологични наблюдения. Това е сигурен признак, че земята ​- като повърхност, океан, атмосфера, наистина върви към затопляне. Това е факт – бушуват горски пожари.

В района почти на Северния полюс, в арктическата част на Канада бяха измерени феноменално високи температури. Рекордите бяха подобрени с 3-4 градуса, което не е наблюдавано от 100-120 години. Най-големите пожари може би от 20 години бушуват в Сибир. Всички се вторачиха – защо не гасят руснаците?! Ами пожарите в Сибир и Канада не се гасят – как да гасиш пожар, който гори на територия като тази от Пловдив до Русе, като в района няма селище, няма пътища, летища. Там мащабите са други ​-Сибир е територия като цяла България, на която няма хора. За да изпратиш екипи доброволци, трябва да им осигуриш вода, медицински персонал – става въпрос за изключително трудна логистика за милиони, за стотици милиони. Кой ще поеме отговорност да изпрати екипите със самолети и хеликоптери в нищото? Миналия ноември 17 огнеборци загинаха в Калифорния в един от най-големите пожари в САЩ.

Колкото и цинично да звучи на пръв поглед – оставяш пожар като този в Сибир да си догори. Още повече че всяка година се случват такива пожари. Въпросът е, че тази година са на 3 пъти, 5 пъти по-големи от нормалното. Но са много трудни за гасене, просто няма как да стане. Трябва реалистично да се гледа на нещата, още повече че и в Канада, и в САЩ този тип пожари се оставят на природата. Не знаем докъде ще стигнем – нямаме аналог до този момент. Задачата на нас, климатолозите, е да гадаем, но много често въображението ни е далече от реалността. Засега нищо изключително и трагично не се случва, каза климатологът.

За съжаление медиите обръщат внимание само и единствено на негативните неща, а има и позитивни. Например такъв пожар в тайгата е в известна степен жизненоважен, защото изгаря всичко гнило, паднало долу на земята. Това се е случвало и преди милиони години, случва се и сега. Обгаря стволът на дървото, но дава възможност на следващите растения да избуят. И тази тайга ще се върне не след сто, а само след 10 години. Лошото е, че когато става топло в Северния ледовит океан, зад 70-ия паралел, се отделя много метан, заустен във вечната замръзналост на почвата. А това допълнително увеличава температурата на земята. Оттам следват много сложни връзки между земя, атмосфера, вода и жива природа. Затова крайният резултат е много трудно прогнозируем. Тук се намесват политиците, които започват да плашат хората, че те са виновни за абсолютно всичко. Да, имаме вина, но няма как прогресът на човечеството да не е свързан с ползването на енергия и отделянето на въглероден диоксид, посочи той.

Трябва да се намери евтина и изобилна енергия, която да не е свързана с фосилните горива – въглища, нефт, природен газ. Тогава ще се отървем от проблема. И до ден днешен не се спазва Споразумението от Париж и почти всички страни увеличават въглеродните си емисии с изключение, колкото и куриозно да звучи, на САЩ. Те бяха най-големият нетен замърсител, предприеха доста мерки и в момента понижават емисиите си, докато другите ги увеличават, включително и ЕС, заяви Рачев.

На въпрос има ли нещо драматично, което се задава като прогноза професорът посочи, че както през последните 30 години няма нищо драстично и трагично в българската икономика и селско стопанство, така в близките 20 години не вижда нищо страшно. Знам за платформата за компютърно моделиране на Би Би Си, с която се прогнозират средни температури за отделни райони с десетилетия напред. Жалко, че това е Би Би Си, тъй като прогнози по подобен начин не са научно издържани. На политиците им трябва заплаха, която да обедини хората. Това е нова модерна политика с цел сплашване на хората. Плашат ни с климатични бежанци – това са глупости! Бежанците са не климатични, а икономически – млади мъже, с откраднати деца на ръце, които искат да отидат в Германия, за да ползват социални помощи. За съжаление Ангела Меркел и едрият бизнес им отвориха вратата, коментира климатологът.

Обез​покоен съм от тези, които ни управляват в Брюксел. Когато си женен за баба си, няма как да имаш реална визия за следващия век, визирам президента на Френската република, посочи още той.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2020 година в стопанство за […]

 
Властта

След 135 г. в емблематичната сграда на парламента на пл. “Народно събрание” 1 от есента депутатите ще заседават в новата си […]

 
Здраве и красота

Режимът на хранене в топлите месеци на годината е коренно различен от този през студените месеци. Ние имаме циклично хранене, т.нар. […]

 
Жълто

Основаната от холивудския актьор Леонардо ди Каприо продуцентска компания „Апиън уей продакшънс“ сключи договор за съвместно производство на филми и телевизионни […]

 
 

към началото