твоята гледна точка
Връзват социалните помощи за инфлацията и децата
Автор Vnews, добавено на 10.08.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Размерът на социалните помощи ще се вдига вече всяка година според прогнозираната инфлация. Това предвижда промяна в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, която бе одобрена от правителството в сряда.

За разлика от пенсиите, които се увеличават с отчетената за предната година инфлация, социалните помощи ще се вдигат предварително. За база ще се ползва прогнозата за инфлацията, която е дадена в средносрочната бюджетна прогноза. Така през 2020 г. увеличението на социалните помощи трябва да е 2,5%.

Индексацията ще засяга и трите основни вида социални помощи, които отпуска държавата – месечна парична помощ, еднократна помощ за отопление и еднократното плащане за покриване на разходите по лечение.

10% увеличение на коефициента за придобиване на право на социална помощ при семействата с деца предвиждат още промените. Така за отпускане на помощ на сирак вече коефициентът за определяне на дохода ще е 100, а не 91% от гарантирания минимален доход от 75 лв.

Това означава, че ако досега за отпускане на помощта е трябвало в семействата на сирака доходът на човек да е не повече от 68,25 лв., то по новите правила ще бъдат подпомагани и хора с доход от 75 лв.

Този коефициент служи и за определяне на конкретния размер на социалната помощ. Той е равен на разликата между диференцирания доход и реалните доходи на искащия помощта.

Ще бъде намалявана обаче сумата за родители, чиито деца отсъстват от училище или детска градина. Тогава коефициентът пада на 20% от 75 лв., което както ще затрудни достъпа, така и ще намали размера на помощта. За разлика от детските помощи, които се спират при отсъствия от училище, социалните не могат да бъдат спрени. Но така се създава стимул хората да не допускат децата им да не се образоват, обясниха експерти от социалното министерство.

Отпускането на помощи вече ще става след задължително посещение на социален работник в дома на бедния.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото