твоята гледна точка
Нивата на живак в рибите се увеличават главоломно
Автор Vnews, добавено на 09.08.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни продукти през бременността, предаде Ройтерс, като се позовава на публикация в сп. „Нейчър“.

За приблизително три десетилетия концентрацията на метилживак – органично съединение, способно да причини сериозни поражения върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27% при треската и с 23% при рибата тон, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, съобщават авторите на изследването от Харвардския университет.

„Метилживакът е особено вреден по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за малките деца“, казва Елси Съндърланд от изследователския екип.

На бременните жени отдавна се препоръчва да избягват консумацията на риба-меч и акула заради повишените нива на живак. Треската обаче е сред рибите, които здравните власти на САЩ препоръчват като източник на хранителни вещества и протеини, подпомагащи развитието на децата.

„Проучването ни не цели да накара всеки, запознал се с него, да спре да консумира морски продукти, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват пряко въздействие върху храната и съответно върху здравето ни“, отбелязва Съндърланд.

Затоплените морета повишават енергийните нужди на дребните риби, в резултат на което те поглъщат повече плячка, съдържаща метилживак. На свой ред те биват поглъщани от рибата тон и по този начин увеличават съдържанието на органичното съединение в нея.

Прекомерният риболов на дребни риби като херинга и сардина променя храненето и на атлантическата треска, като по този начин я принуждават да поглъща по-едри екземпляри и омари, чиито нива на метилживак са по-високи.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) глобалната консумация на риба почти се е удвоила от 60-те години на миналия век.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Проучване на български генетици установи особеностите на столетниците у нас. Общото за всички е, че имат ведро отношение към живота. До късните си години работят, “натоварват” мозъка си и общуват. Разчитане на […]

 

Облачно и мъгливо ще бъде времето днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. На места, главно в Южна България, […]

 

Данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин в община Варна да се увеличи от 2,6% на 3%. Това става ясно […]

 
 

към началото