твоята гледна точка
НАП събира пари според профила на длъжниците
Автор Vnews, добавено на 06.08.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Профил на всички клиентите – граждани и фирми, е направила Националната агенция за приходите. Специален софтуер ги е разпределил по вид и поведение и към всяка група ще се прилагат специфични подходи.

Това е записано в програма за по-голяма събираемост до 2020 г., която е част от национална стратегия за повишаване на приходите. Мерките за всяка година се одобряват от кабинета по предложение на финансовия министър Владислав Горанов.

Акцент при по-малко рисковите платци ще бъде облекчаване на доброволното плащане чрез предлагането на различни отстъпки и улеснения за него.

Най-рисковите ще бъдат подложени на ежемесечен мониторинг. Такъв е въведен над големите търговски вериги от 2014 г., а над търговията с черна и бяла техника – от 2017 г. Заради ефекта върху приходите – средно по 1,2 млн. лв. на месец повече и намаляване на измамите средно с 67%, планът е тази мярка да се разшири и над други рискови сфери.

Ще продължи и непрекъснатият мониторинг над т.нар. лица с мащабна икономическа дейност, работещи в рискови сфери. Тази мярка е въведена през 2015 г., когато е стартирала с наблюдение над 3580 фирми. Основният ефект от нейното прилагане е рязък спад на измами с данъчен кредит.

Заради положителния ефект от прилагането му механизмът за обратно начисляване на ДДС е удължен до 2022 г. Годишният ефект от приложението му е изчислен на около 300 млн.лв. всяка година.

Създаването на общи екипи на НАП, митници, НОИ, МВР и ДАНС за съвместни проверки ще продължи, е записано още в плана. Ефективността на тази мярка била висока, защото най-често нарушаването на данъчното законодателство вървяло заедно с нарушаването на митническите и осигурителните закони.

Ще продължи и наблюдението на стоковите потоци на рискови стоки и проследяването на потенциални данъчни злоупотреби, е записано още в плана. За първи път мярката бе приложена от 1 януари 2014 г. Списъкът с такива стоки се определя ежегодно от финансовия министър, контролът над тях е непрекъснат, а ефектът са допълнително разкрити данъци за средно около 22,5 млн. лв. годишно.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото