твоята гледна точка
Медицинският университет вече си има и Очна болница
Автор Vnews, добавено на 30.07.2019 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

След като стана собственик на унивреситетската МБАЛ “Света Марина” във Варна, Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ поема управлението и на общинската очна болница. Предложението на кмета Иван Портних бе одобрено с пълно единодушие от членовете на три комисии към местния парламент – „Здравеопазване“, „Собственост и стопанство“ и „Правна“.

До решението се стигна, след като през март лекарите от здравното заведение подадоха едномесечни предизвестия за напускане заради амортизираната база, липсата на апаратура и лошото финансово състояние на дружеството, което е и университетска база за обучение. Кризата принуди управителят на болницата д-р Руслан Тошев да подаде оставка. На негово място бе избрана проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ-Варна, а бъдещето на болницата влезе във фокуса на местната власт. Според мнозинството съветници университетът има кадрови, научен, финансов и технологичен потенциал да развие Очна болница. Плановете на МУ-Варна са да инвестира в превръщането й в елитен център по офталмология за Източна България, припомни проф. д-р Радослав Радев, представител на МУ-Варна и председател на Районната колегия на БЛС. „Благодаря за взетото решение, което за мен е в десетката. Когато наука, умения и опит се съчетаят, успехите са налице“, коментира той.

Община Варна ще запази собствеността си върху Очна болница и всички въпроси, свързани с продажбата или отдаването под наем на части от нея, както и разпоредителни сделки с материални активи ще се реализират само след съгласие на кмета и решение на Общинския съвет. „Прехвърляме само управлението на болницата“, подчерта председателят на местния парламент Тодор Балабанов. Съветниците от трите комисии одобриха и промени в Наредбата за реда за упражняване на правата на собственост върху частта на община Варна от капитала на търговските дружества. Те ще позволят решаването на подобни казуси в бъдеще. Корекциите и договорът между общината и МУ-Варна ще влязат в сила, след като бъдат гласувани на сесия на местния парламент.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 

към началото