твоята гледна точка
Лютото вреди на паметта
Автор Vnews, добавено на 25.07.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години, предава БТА.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито – капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е „нервотоксичен“. Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции. Предпочитанията си към лютото – пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.

Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес през деня ще бъде предимно слънчево, но в часовете след полунощ и преди обяд над Източна България ще има мъгла или ниска облачност. В сутрешните часове мъгла ще има и […]

 

През деня ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, в София – […]

 

През нощта времето над цялата страна остана предимно ясно. В Североизточна България духаше слаб южен вятър.

В сутрешните часове днес на отделни […]

 
 

към началото