твоята гледна точка
Купуваме осем Ф-16 за 1, 256 млрд. долара
Автор Vnews, добавено на 10.07.2019 година, в категории: Властта, , Коментари (0)

“България ще подпише четири договора със САЩ за осем нови изтребители F-16, блок 70, които страната ни ще закупи за 1,256 млрд. долара – това е резултатът от финализираните преговори по сделката. 60 млн. долара обаче може да бъдат поети от САЩ. Министерски съвет прие доклада, подписан от 4 министри, прие проектите за договори за доставка на F-16 и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора”.

Това съобщи зам.-военният министър Атанас Запрянов. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите въздух, въздух и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.”В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”, уточни Запрянов.

“Изтребителите ще бъдат доставени окончателно до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. Най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, която ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от премиера, че приключването на проекта на ВВС няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за Сухопътните войски и за ВМС ”,отбеляза пък началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Междувременно “Локхийд Мартин” приветства решението на българското правителство. “Това е много важна крачка, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ и България”, се казва в приветствието.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото