твоята гледна точка
50 000 стават данъчни, проверяват касови бележки онлайн
Автор: 24 часа, добавено на 29.06.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

50 000 души, изтеглили мобилното приложение на НАП, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка, могат да се включат в наблюдението за отчитане на приходи. Чрез приложението те могат да проверят лично дали касовата бележка е истинска, съобщиха от НАП. От там припомнят, че и тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба.

Основната цел на проверяващите остава насърчаването на доброволното спазване на данъчните изисквания, заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която събра в Бургас ръководният състав и служители от бургаската териториална структура, звеното „Фискален контрол“, дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ и териториалните директори от страната, за да обсъдят план за контролните действия по Черноморието.

Стотици данъчни инспектори, съвместно с други държавни органи, започват лятната контролна кампания по морето. Основният акцент на проверяващите ще е отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

„Целта ни през лятото на 2019 г. е да имаме по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да расте делът на бизнеса, който почтено спазва закона“, коментира Галя Димитрова.

Тя акцентира и на важността при изпълнение на служебните си задължения служителите на НАП да внушават доверие. Контролните действия освен дисциплиниращ ефект допринасят и за създаването на равнопоставена и честна бизнес среда. „Не трябва и няма да допуснем неспазващият правилата и законите да бъде в по-добра позиция от коректния данъкоплатец“, бе категоричен изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Софтуерът на данъчните автоматично оценява средните обороти по дейности и региони и групира онези търговци, чиито приходи са много по-различни от средните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. През тази година данъчните ще проверяват също апартхотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.

В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти като заведения и дискотеки, ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

25 са новите случаи на COVID-19 през последното денонощие у нас. 7 от тях са в болници. Направените тестове за 24 часа са 1174 души.

Това обяви на брифинг председателят на националния […]

 

За първи път от началото на извънредното положение на 13 март премиерът Бойко Борисов събра министрите си на присъствено заседание. Повече […]

 

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планинските райони […]

 
 

към началото