твоята гледна точка
Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС
Автор: Труд, добавено на 25.06.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Кока – колата, която се продава у нас, се прави с фруктозо – глюкозен сироп, вместо със захар. Това установи изследване на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. В проучването са анализирани почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които – България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Освен, че няма захар, напитката има по-високо съдържание на въглехидрати – 11,2 грама на 100 грама продукт. За сравнение в Дания, Испания, Франция и Германия продуктът се прави със захар, а въглехидратите са 10,6 гр. Безалкохолното има и повече калории у нас – 190 kJ/100g, а в тази за Западна Европа – 180 kJ/100g.

Общо при 30 на сто от изследваните продукти са установени двойни стандарти, тоест различно съдържание на храните за различните страни, показва изследването. 9 на сто от тях са имали една и съща опаковка, а при 22% – тя е била сходна.

Във друга напитка – “Фанта”, у нас, в Чехия и Унгария концентратът от портокалов сок е едва 5%, докато в Испания, Франция и Италия стига до 10-12 на сто.

Разминаване има и в плодовото детско пюре на “Хип”. У нас в него има 70% ябълка, 6% круша, а останалото е ябълков концентрат. За пазара в Западна Европа съдържанието е над 77% ябълка и круша, която стига до 23 на сто.

Детският десерт “Пингуи” се оказва, че се прави с палмова мазнина и яйчен прах, и основно за западния пазар – с по-полезния черен шоколад.
Въпреки тези констатации, според анализа, при храните, за които е установено разминаване в състава, не се наблюдавали географски тенденции.

Разминаване: Чипсът у нас се пържи в олио

Картофеният чипс за Източна Европа се в пържи в слънчогледово олио, а за Западна – с палмово, става ясно от доклада, показва още изследването на ЕК. В бирата “Корона” у нас има хмел и стабилизатори, докато в тази, продавана в Гърция, Чехия и Кипър са добавени ориз и антиоксиданти, а в Полша – мая.

Друга тенденция, забелязана от Комисията е използването на изкуствени овкусители в един и същ продукт, продаван в Централна Европа и естествени – в Западна.

В бульоните на “Маги” съдържанието на захар е в пъти по-високо у нас, спрямо Чехия например. У нас то е 11,4 гр. на 100 гр. продукт, докато в Чехия е – 0,5%.

У мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав, коментира резултатите Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Бизнес

За пета поредна година една от най-големите конференции в Югоизточна Европа за иновации, технологии и дигитализация се проведе в морската столица […]

 
Властта

Продължават дейностите по рехабилитация на по-малките улици във Варна. Възложени са ремонти в петте района в града, с цел отстраняване на […]

 
Здраве и красота

С уникална операция неврохирурзи от Варна спасиха двумесечно бебе с рядка аномалия. Добрата новина съобщи за Varna24.bg проф. д-р Светослав Калевски […]

 
Жълто

Рафаел Надал вече е женен мъж. Тенисистът сключи брак с приятелката си от 14 години Мария Франсиска Перейо в замък на […]

 
 

към началото