твоята гледна точка
Няколко правила за хранене според етикета
Автор Vnews, добавено на 24.06.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Добрите маниери за поведение и етикеция при хранене се учат още в ранна детска възраст. Те не са изгубили значението си с времето. Думата „етикет“ е с френски произход и буквално означава маниер на поведение. Ето няколко златни правила:

Когато седнете на масата, поставете салфетката върху скута си. Ако се наложи да станете временно, поставете салфетката отляво на вилицата.

Правилото „без лакти на масата“ е наложено още в Средновековието, защото масите са били много претъпкани и така се е спестявало място. Днес подпирането на лакти също не се смята за добър маниер.

Ножът се държи с дясната ръка, а вилицата с лявата, тъй като се приема, че дясната ръка е по-силна и подвижна.

хранене
iStock/Getty Images

Ако ви се налага да вземете нещо от другия край на масата, помолете съседа си. В никакъв случай не се пресягайте през масата.

Ако не сте приключили с ястието в чинията, а искате да отдъхнете малко или се налага да отидете до тоалетната, поставете приборите под ъгъл върху чинията. Това е знак да не ви отсервират ястието.

етикет хранене
iStock/Getty Images

Добрият тон изключва използването на клечка за зъби по време на хранене.

Ако спешно трябва да се обадите по телефона, то по-добре да се извините и станете от масата за кратко.

хранене
iStock/Getty Images

Говоренето с пълна уста, тракането с чинии, вилици и ножове винаги изглеждат грозно и невъзпитано на масата.

След приключване на храненето приборите се поставят върху чинията, успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка. Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

България е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на препоръките по мониторинга на ЕС над областта правосъдие и вътрешен ред. Затова Европейската комисия счита, че страната ни е изпълнила условията и е […]

 

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на избори за кметове и общински съветници […]

 

64 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли във Варна за класиране на 22-ри октомври, съобщиха от дирекция […]

 
 

към началото