твоята гледна точка
3600 вида билка растат у нас
Автор Vnews, добавено на 24.06.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В България съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой. Като лечебни растения се употребяват 700 от тях, а ежегодно се събират 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества.

България успява да преработва нищожни количества от билките, които се берат у нас. Едва 5% от добиваните годишно около 15 000 тона лечебни растения, остават в страната”, споделиха фитотерапевти, цитирани от „Труд“.

Според търговци от бранша България в челната петица по производство и износ наред с Индия и Афганистан. 80% от тези количества обаче заминават зад граница.

„Значителни количества от родните билки се пласират в Европа, стигат дори до Африка и Америка. Лечебните ни растения заминават предимно за Германия, Австрия, Англия, Кипър.От десетилетия сме в списъка на тези страни, защото имаме изключително богата и разнообразна природа. Имаме много видове и диворастящи находища”, категорични са експертите.

Те споделят, че България е единствената страна в ЕС, която има Закон за лечебните растения и това е защото имаме ресурс.

„Сред най-кадърните, подготвени и образовани билкозаготвители са инженери лесовъди, ботаници, агрономи. Те се насочиха към създаване на собствени плантации. Част от насажденията са от култивирани билки, които освен, че задоволяват нуждите от определени количества лечебни растения, но и съхраняват определения вид от изчезване. Това са билки с доказани през вековете лечебни свойства. Сред тях са градински чай, мента, маточина, лавандула, невен”, разкриват познавачи.

Те са категорични, че вещи билкари успяват да съхранят естествените находища на диворастящи растения с ценни качества. Благодарение на това има оформени плантации от зимзелен, върбинка, многоцветна върбовка.

Хит това лято са свирчовината, известна още и като бъз, липовия цвят, еньовчето, лайката, равнецът. Изкупуват се още подъбиче, блатен тъжник, жълт кантарион, камшик и др.

Заради обилните валежи, тази година е благоприятна за билковата реколта. Благодарение на влагата има изключително добър добив на роза. Изкупните цени на лековитите растения варират средно от 2 до 15 лева за килограм суха.

Има и забранени за бране лековити растения. Сред тях са корен от бял оман, медицинска ружа, както и такива с ограничителен режим – лазаркиня, божур, рудиола, тъй като са на изчезване.

Търсене има още за градински чай, който се изкупува по 3,50-5 лева килограма в изсушено състояние. Медицинската лайка пък е превилегия на Южна България, където все още има находища, а цената и е скочила на 12 лева / кг суха заготовка. Ментата и лавандулата са с традиционно високо търсене, като цената им на килограм достига съответно 7 лева и 5 лева.

Ренесанс преживяват чубрицата и билката бабини зъби, които държат цени от по 5-7 лева за килограм в сухо състояние.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Гражданите вече могат да заплащат местни данъци и такса битови отпадъци и за 2020 година, съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна. Няма промяна в размера на налога. Информация за […]

 

Акция на Специализираната прокуратура се провежда в сградата на Държавната комисия по хазарта, информира „24 часа“.

Тя е по проверката на държавното […]

 

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам.

През последните 9 дни са установени кръгло 75% от всички случаи […]

 
 

към началото