твоята гледна точка
ДПС бута тавана за партийни дарения
Автор: Монитор, добавено на 18.06.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

ДПС ще предложи да отпаднат сегашните ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица от 10 000 лв. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев след среща със соцдепутатите в рамките на инициираните от тях консултации за размера на партийните субсидии, който бе свит по предложение на кабинета чрез приетата на първо четене актуализация на Бюджет 2019 от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас на последните избори за НС.

Още преди седмица колегата на Цонев Делян Пеевски даде да се разбере, че ДПС ще предложи между първо и второ четене на въпросните промени 0 лв. партийна субсидия и отворено финансиране американски тип – от ясни и прозрачни донори. Тогава депутатът предупреди, че 1 лв. субсидия е равносилна на фалит на партиите и ако не се смени модела формациите ще станат собственост на олигарси.

„Нашата позиция я знаете – ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес. В тази връзка какво имаме-поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв.

Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда,  потвърди във вторник позицията на ДПС Цонев. Според него дори субсидия от 4, 5 или 6 лв. би устроила само двете най-големи партии. „Всички останали партии имаме между 200 и 300 хил. гласове“, отчете Цонев, който е категоричен, че тези държавни субсидии няма да стигат на партиите да си покрият разходите. Според него или трябва да остане досегашното публично финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се премине към другия тип финансиране през физически и юридически лица. „Доколкото индикациите са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви Цонев.

Целта на предложението за субсидия от 1 лв., което се очаквало да бъде прието окончателно в петък и да влезе в сила от 1 юли е опозицията да бъде унищожена преди местните избори тази година, алармира от своя страна зам.-шефът на депутатите от БСП Драгомир Стойнев след срещата с ДПС. „Идеята е опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря на банките-кредиторки, които са ни заели своите средства да ги използваме в предизборната си кампания.

Дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата и да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихмезаподозря депутатът, който отправи апел към управляващите да не се бърза, а промените да бъдат съпътствани от продължителен диалог.

По-рано колегите му от „Обединени патриоти“ не откликнаха на поканата за консултации по темата от БСП, която пък бе отклонена от ГЕРБ още миналата седмица.

Междувременно бившият шеф на правната комисия в НС и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов защити идеята за свиване на субсидията за партиите до 1 лв. за глас, като припомни, че тя не е нова. „Това не е първо предложение.Назад във времето припознахме волята на избирателя в проведения референдум

След това през декември 2016 година и в начало на 44-тия парламент внесохме намаляване на субсидията в размер на 1 лв. Относно обвиненията, че ГЕРБ са събрали твърде много пари и затова са лансирали предложението, Кирилов подчерта: „Каквито и пари ГЕРБ да има по сметка, това в най-добрия случай е сума, която може да се изразходи за един кратък политически цикъл. Тук въпросът е принципен. Става въпрос за това дали държавата продължава да има ангажимент към политическата дейност и демокрацията и дали всяка партия спасява себе си сама. 1 лв. съответства на въпроса, както бе поставен в референдума. Ние се колебаехме между нула и единица, но в рефенрендума бе казано 1 лв. Щом това бе подкрепено от избирателите, ние това поискахме“, каза Кирилов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От Facebook заявиха, че през следващото десетилетие ще отделят 1 милиард долара за достъпни жилища, повечето от които са за родния […]

 
Властта

Продължават дейностите по рехабилитация на по-малките улици във Варна. Възложени са ремонти в петте района в града, с цел отстраняване на […]

 
Здраве и красота

Водата е необходимост, както дишането. Различни здравни експерти поставят стандарти колко вода трябва да пие човек, но истината е, че няма […]

 
Жълто

Между принц Хари и принц Уилям наистина не всичко върви гладко, но това не означава, че двамата враждуват помежду си. Това […]

 
 

към началото