твоята гледна точка
Седем храни, които не трябва да се консумират сурови
Автор Vnews, добавено на 17.06.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. При здравословното хранене знаем, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Ето кои са те:

Картофи

Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.

червен боб
iStock/Getty Images

Сурови, не добре изсушени колбаси

Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии, когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.

Мляко

Млякото, което идва направо от кравата, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

мляко
iStock/Getty Images

Някои видове бадеми

Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат ​​„сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода.

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на растежа им, съдържат по-голямата част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни вещества, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.

гъби
iStock/Getty Images



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

България е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на препоръките по мониторинга на ЕС над областта правосъдие и вътрешен ред. Затова Европейската комисия счита, че страната ни е изпълнила условията и е […]

 

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на избори за кметове и общински съветници […]

 

64 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли във Варна за класиране на 22-ри октомври, съобщиха от дирекция […]

 
 

към началото