твоята гледна точка
Музеят на водоснабдяването и канализацията във „ВиК – Варна“ ООД ще работи постоянно
Автор Vnews, добавено на 13.06.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Интерактивният Музей на водоснабдяването и канализацията, който днес официално бе открит в административната сграда на „ВиК – Варна“ ООД, ще бъде отворен за посетители постоянно, заяви днес управителят на дружеството Валентин Вълканов.

Експозицията включва експонати от цялата 113-годишна история на водоснабдителното предприятие, ВиК инсталации и 3D визуализация и информационни табла, представящи целият път на водата – от източниците до потребителите и обратно към инсталациите за пречистване и връщането й в природата.

Създаването на музея е резултат на успешно реализирания проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. „Целта на Министерството на регионалното развитие, чрез което става осигуряването на средствата, е да бъдат създадени такива експозиции към всички областни водоснабдителни дружества“, каза Стефка Захарян, началник на отдел „Дирекция ВиК“ и ръководител на проекта. Идеята е тези музеи да покажат на потребителите и най-вече на младите хора, че това е един високотехнологичен и важен отрасъл, в който те могат да намерят сериозна и перспективна реализация“, добави тя.

Във Варна вече има Музей на водоснабдяването и канализацията

„Откриването на този музей ще има ефект в две направления“, каза зам.-кметът на Варна Христо Иванов. „Първото е – запознаване на хората с технологичния цикъл на водоснабдяването и отвеждането на отпадните води, за да стане ясно, че това не е елементарен процес, а сложна и отговорна дейност. Второ – този музей ще допълни богатата листа от музейни експозиции във Варна, които биха били атрактивни за туристите и гостите на града“, обясни Иванов.

Музеят ще бъде допълван и обогатяван, обеща управителят на „ВиК – Варна“ ООД Валентин Вълканов.

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Вълчи дол може да се окаже в условия на извънредни кметски избори само няколко месеца след редовния вот, научи vnews.bg.

Причината – днес,  23 януари 2020, в Общинската избирателна комисия в града […]

 

Гражданите вече могат да заплащат местни данъци и такса битови отпадъци и за 2020 година, съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към […]

 

Акция на Специализираната прокуратура се провежда в сградата на Държавната комисия по хазарта, информира „24 часа“.

Тя е по проверката на държавното […]

 
 

към началото