твоята гледна точка
В МБАЛ “Света Анна – Варна” започнаха безплатните прегледи за повишен риск от сънна апнея
Автор Vnews, добавено на 10.06.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Стартира третото издание на съвместната програма на Община Варна и МБАЛ “Света Анна – Варна” за безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея

Скрининговата програмаобезпечена от общинския бюджетреализират сертифицирани специалисти от отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна”.

“Използвайки акустична ринометрияакустична фарингометрия и посредством физикални прегледитест на Епуорт и други параметриние селектираме хора със симптоми на хърканекоито са с повишен риск от ОСАВ рамките на около половин час установявамеако е налицеповишен риск от ОСАдиагностицираме и обективизираме наличните анатомични нива на обструкциякоито са причина за състояниетои които подлежат на корекция чрез последващи интервенции за отстраняване на анатомичната причина за ОСАобяснява началникът на отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна” др Гален Шиваров.

Той напомня на хоратакоито подценяват хърканеточе състоянието в никакъв случай не е безобиднотъй като крие рискове от сериозни последици.

“Спирането на дишането за цели минути наведнъждокато човекът спиводи до сериозен недостиг на кислородкоето не е безопасно”предупреждава специалистътПрактиката е еднозначнаАпноикът се събужда стреснат и задъхан многократно през нощтабез да има спомен за това сутринтаОсвен нарушенията на сънятези хора страдат от крайна сънливост през денялесно се уморяватакогато трябва да концентрират вниманието сисе изтощават бързо и им се доспиваСтрадащите от сънна апнея са под завишен риск от инсултинфарктритъмни нарушения на сърцетопредупреждават специалистите на МБАЛ “Света Анна – Варна”.

Отделението по УНГ във варненския “Пирогов” е с найвисокототретониво на компетентностФункционалният кабинетв който се извършва скрининговата програмае с оборудване без аналог в страната.

Изследването за повишен риск от ОСА не се поема от здравната касано жителите на община Варна могат да го получат за сметка на общинатаако се запишат навреме в скрининговата програма.

Записването става на телефон:052/821375.

През първите две издания на програмата – през 2016 и 2917 гпрез функционалния кабинет в отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна” преминаха 700 варненциКъм 558 от тях специалистите са издали препоръки за последващи оперативни интервенциикоито се поемат от здравната каса.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче […]

 

Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със […]

 

Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им.

Констатацията е от […]

 
 

към началото