твоята гледна точка
Ниски лихви поне още една година
Автор Vnews, добавено на 08.06.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва основните лихви поне до средата на 2020 г., реши управителният ѝ съвет в четвъртък. Основната лихва по операциите за рефинансиране ще е нулева поне още година.

За същия период депозитната лихва ще бъде отрицателна на ниво от минус 0,4%. Заемната е на плюс, но много малко – 0,25%, решиха евробанкерите. И обясниха, че планират запазване на лихвените проценти на ниски нива толкова дълго, колкото е необходимо, “за да се гарантира непрекъснато и устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до малко под 2 на сто”.

ЕЦБ обяви и условията на третата си целева програма за дългосрочно рефинансиране на банките в еврозоната. По нея се отпуска с изгодни условия финансиране на банките в еврозоната, които на свой ред кредитират европейския бизнес и домакинствата. Така се противодейства на очаквания забавен ръст на икономиката.

През март ЕЦБ заяви, че лихвите може да започнат да се покачват към края на 2019 г. Сега управителят на банката Марио Драги каза, че решението да се изчака с вдигането е единодушно и че дори е имало гласове за понижаване на лихвените нива.

Промяната в политиката означава, че и в България лихвите ще останат ниски поне още година, тъй като те пряко зависят от европейските.

Според последните данни на БНБ лихвите по левовите ипотеки са рекордно ниски – 3,18% средно на година, а годишният процент на разходите също – 3,53%. Кредитите за потребление са със средна лихва от 8%, а годишният процент на разходите – около 10 на сто.

Новината от ЕЦБ обаче не е добра за притежателите на депозити. Според последната статистика на БНБ те вече са около 53 млрд. лв., а доходността от тях остава под 0,2%, което при инфлация около 3% означава, че парите на влог реално не носят никакъв доход.

“Има основателни аргументи за притеснения от много ниските или отрицателни лихвени проценти особено ако те остават на тези нива”, заяви наскоро управителят на БНБ Димитър Радев. Рисковете той вижда в отслабване на мотивацията на банките към ефективност заради евтиния финансов ресурс и особено от обезценяване на активите им.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Независим прокурор ще разследва главния. Тази промяна в правосъдната система ще предложи правителството до дни. Това стана ясно от интервюто на премиера Бойко Борисов пред bTV.

Мярката e включена в препоръки на […]

 

В сряда сутринта в крайните южни райони и на места в планините все още ще превалява, но до обяд валежите навсякъде […]

 

Върховният административен съд с определение от 27.11. 2019 г. нарежда да се прекратят безусловно действията на кмета на община Варна и […]

 
 

към началото