твоята гледна точка
Кои храни трябва да избягваме, ако често ни боли глава
Автор Vnews, добавено на 01.06.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Случвало ли ви се е след приемането на някои храни да ви боли главата? Проучвания показват, че съществува връзка между състоянието на чревната флора и мозъка. Много от бактериите, които живеят в нас, не са вредни за човека. Именно затова те се наричат добри бактерии. Този вид бактерии помагат при храносмилането и ни предпазват от лошите бактерии.

Добрите бактерии живеят в храносмилателната ни система, по кожата ни и в устата. Но тези добри бактерии могат да бъдат разрушени от лошите бактерии, ако не спазваме добри хранителни навици или ако не се лекуваме правилно.

Един от проблемите, които се появяват е главоболието. Затова е добре да избягвате храните и напитките, които развалят състоянието на чревната флора. Ето кои са те:

Алкохол

25% от хората, които страдат от мигрена употребяват голямо количество червено вино или бира. Алкохолът причинява дехидрация, а това води до главоболие.

Шоколад

Шоколадът е вторият източник на мигрена, след алкохола. Той съдържа кофеин и бета-фенилетиламин, които причиняват мигрена.

шоколад
iStock/Getty Images

Кофеин

Твърде голямото количество кофеин може да предизвика мигрена. От друга страна проучване на американската фондация за борба с мигрената сочи, че приема на кофеин в умерени дози може да предотврати главоболието.

Изкуствени подсладители

Храни, които съдържат аспартам, глюкозо-фруктозен сироп, сукралоза, стевия и други подобни изкуствени подсладители трябва да бъдат напълно избягвани. Обикновено тези подсладители се намират в диетични напитки, дъвки, снаксове, дресинги за салати и зърнени закуски.

Сушени меса

Сушени меса, като колбасите, съдържат консерванти, наречени нитрати, които запазват цвета и аромата. Тези храни могат да отделят азотен оксид в кръвта, за който се смята, че разширява кръвоносните съдове в мозъка. А азотният оксид, който навлиза до мозъка, може да причини мигрена.

Зрели сирена

Зрелите сирена като фета сирене, синьо сирене и пармезан съдържат вещество, наречено тирамин. А колкото по-дълго отлежава сиренето, толкова по-високо е съдържанието на тирамин. За това вещество се знае, че причинява силно главоболие, така че не бива да се прекалява с тези сирена.

Също така трябва да се консумират в умерени количества мариновани или ферментирани храни, солени храни или студени храни, като сладолед.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул да се превърне в действаща джамия. Европейската комисия и руският патриарх защитиха емблематичния за християнската религия храм, който в момента е […]

 

„Колкото и гадна да е тази болест, няма да затворим юли и август. Слушам Мутафчийски, но и Мангъров. Считам, че колкото […]

 

Рекорд на новозаразените има и в столицата – 69 души са с положителни проби

182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през […]

 
 

към началото