твоята гледна точка
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София проф. д-р Генчо Начев стана Doctor Honoris Causa на МУ-Варна
Автор Vnews, добавено на 23.05.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Изпълнителният директор на университетската болница „Св. Екатерина“ в София, председател на Българското дружество по кардиохирургия и национален консултант по кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев бе удостоен с почетното звание „Doctor Honoris Causa“ на Медицински университет – Варна. Тържествената церемония се състоя днес, 23.05.2018 г., в Първа аудитория на МУ-Варна.
Високото академично отличие бе присъдено на проф. д-р Генчо Начев за изключителни заслуги при създаването и развитието на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, както и за внедряването на най-съвременните методи на обучение в областта на кардиохирургията в Катедрата по сърдечно-съдова хирургия и ангиология на университета.
В академичната си лекция „Кардиохирургия в България: минало, настояще и бъдеще – от разочарованието към удовлетворението“ проф. Начев очерта развитието и постиженията на кардиохирургията у нас. Благодарности към проф. Начев отправи деканът на Факултета по медицина, проф. д-р Златислав Стоянов. По-късно в двора на университета проф. Начев и Ректорът на университета засадиха сребрист смърч – символ на дълголетието, вечността и духовното израстване.
Проф. Начев придобива специалност по „Кардиохирургия“ в  Медицински университет – София. През същата, 1999 г. придобива специалност по сърдечно-съдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (FETCS). Специализира в Германия, САЩ и Англия. Лектор е на студенти по медицина и специализанти по кардиохирургия, кардиология, гръдна и съдова хирургия. В продължение на два мандата е член на научната комисия на ВАК (до 2010).
През 2005 година проф. Начев изиграва ключова роля за създаване на Клиниката по кардиохирургия в университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Под ръководството на проф. д-р Красимир Иванов, тогава директор на УМБАЛ „Св. Марина“,  и с подкрепата на министър Богоев, депутати, хора от бизнес средите, администрацията и обществеността за рекордно кратко време се изгражда и оборудва Клиниката по кардиохирургия във Варна. На 15 юни 2005 г. първата операция на открито сърце в новата Клиника  по кардиохирургия е вече факт. Извършена е от проф. д-р Генчо Начев заедно с негов екип от хирурзи, анестезиолози, перфузионисти, операционни и реанимационни медицински сестри. Още същата година проф. Начев организира обучението на бъдещия персонал на кардиохирургията.
Официални гости на събитието по удостояване на проф. Начев с титлата Doctor Honoris Causa на МУ-Варна бяха проф. д-р Анелия Клисарова, д.м.н. – народен представител в 44-то Народно събрание, зам.-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, членовете на съвета на настоятелство на МУ-Варна проф. д-р Красимира Кисьова, доц. д-р Георги Маринов, д.м., проф. д-р Темелко Темелков, д.м.н., председателят на комисията по здравеопазване към Общински съвет – Варна доц. Антоанета Цветкова, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, директорът на НАП – Варна г-н Чавдар Янков.
В навечерието на 24 май – Денят на българската култура и славянската писменост, Ректорът връчи и 16-тите отличия „Почетен знак със синя лента“ на заслужили преподаватели.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Климатологът проф. Георги Рачев даде прогнозата си до края на зимата. Според него до края на месеца няма да има валежи, а февруари и март ще са по-топли от обичайното.

Мъглите вече […]

 

Принц Хари и Меган Маркъл вече няма да използват титлите си като членове на кралското семейство и няма да получават публични […]

 

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Син на […]

 
 

към началото