твоята гледна точка
С уникален ултразвуков скалпел оперират в Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна
Автор Vnews, добавено на 22.05.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

С изключително щадящ ултразвуков скалпел извършват интервенции специалистите от Клиниката по ушни, носни и гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна. Той е единственият от този клас в страната и един от първите в Европа. Инструментът функционира на базата на ултразвукова енергия, като може да се използва като скалпел и като средство, спиращо кървенето.

„Насочените в определено направление улътразвукови вълни предизвикват резонансно трептене на върха на инструмента, с което се предоставя възможност за прецизни разрези на различни по структура тъкани. Звуковите вълни в диапазона 20 000-60 000Hz въздействат върху тъканите с денатурация на белтъците, осъщестявайки едновременно разрязване и спиране на кървенето.“ Това обяснява доц. д-р Николай Сапунджиев, началник на Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Друго предимство на новия ултразвуков скалпел е, че апаратурата допуска минимално странично увреждане на тъканите и фините костици. Въздействието на топлинния ефект в съседство на разрязаната тъкан е значително понижено в сравнение с по-стари апарати. Той е изключително щадящ и към здравите тъкани на пациента и показва отлични резултати в целия спектър на мекотъканната хирургия на УНГ органите. Високотехнологичният апарат има широк спектър на употреба – от операции на сливици до резекция на тумори. Най-честите интервенции, които специалистите извършват с нега са при проблеми с хъркането при възрастни и деца, изкривяване на устна преграда, щадящи интервенции на кожни тъкани в областта на главата и шията, пластики на езика при кърмачета, операции на носа при затруднено дишане и други разнообразни по степен и сложност оперативни процедури.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил […]

 

Язовирите няма да влязат в активите на новия холдинг. Предвидено е да се инвестират средства в довеждаща инфраструктура от алтернативни водоизточници.

“Български […]

 

ОД на МВР – Варна предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. […]

 
 

към началото